Хай Бог тебе благословить

Крихти віри і обильність Божого милосердя

автор о.Віталій ~ Жовтень 13, 2019

дорогі браття і сестри у Христі, сьогодні ми знову читаємо притчу про жінку поганку, яка просила про оздоровлення своєї дочки(Євангеліє від Матея 15, 21-28.).

Те, що мати просить за свою дитину – це для нас є звичайною поведінкою матері. Подібні історії ми зустрічаємо  часто: кожна добра мати не може бути байдужа до своєї дитини і тому завжди готова йти «хоч на край світу», що хоч трохи допомогти своїй дитині. Але у нас може викликати подив те, як Господь ставиться до неї.

Бо слова про помилування, про утіху всіх втомлених та обтяжених у цій ситуації не співпадають з дійсністю. Вона повірила і прийшла, а Він?

Не важко зауважити, що на початку її звернення Христос немовби не звертає на неї увагу.

Лише після того, як його апостоли об’єднані підійшли до Учителя, Він перериває тишу і починає діалог. Діалог виявився не простим. Читати далі »

Між страхом і любов’ю … Між «це лише мені» і «для нас усіх» …

автор о.Віталій ~ Жовтень 6, 2019

Дорогі брати і сестри у Христі,  притча про доброго господаря, який виявив велику довіру своїм слугам, даючи їм свої скарби, нам нагадує наші відносини з Богом, Котрий нам довіряє дуже багато. У притчі показано, що не всі принесли радісну вістку, повертаючи з примноженням дари, дехто показав себе лукавим та лінивим, бо «закопав довірений йому скарб». Чому так сталось? Чому одні несуть радість своїми дарами, а інші – смуток?

Який образ Бога ми маємо? Читати далі »

Ти несеш Свій Хрест?

автор о.Віталій ~ Вересень 28, 2019

Дорогі браття і сестри, у Христі, об’єднані у почитанні Чесного древа Господнього. У цю неділю після Торжества ми чуємо слова Спасителя:
“Коли хто хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій та йде слідом за мною.”

Це торжество є дуже важливим у нашій східній традиції, адже з ним пов’язана історична пам’ять християнства про віднайдення св.Оленою свідчення, докази. Тому і ми, виносячи хрест на середину храму для почитання, прикрашаючи у наших домівках настінні хрести, продовжуємо цю духовну історичну пам’ять.
Ця пам’ять також може продовжитись у наших духовних роздумах, застановляючись над словами Спасителя.
Іди за мною Читати далі »

Дивлюсь на хрест і бачу любов

автор о.Віталій ~ Вересень 21, 2019

Слава Ісусу Христу! Дорогі брати і сестри у Христі, в неділю перед Торжеством Воздвиження Чесного і Животворного Хреста продовжуємо пізнавати любов Бога до людей, Котрий послав Свого Сина не для того, щоб засудити світ, а щоб Ним спасти його.
Ще минулої неділі ми чули притчу про Виноградник, у якій було описано, як невдячні люди вбили Сина Господаря, через це втратили все, а виноградник було дано іншим.
Ми стали учасниками продовження цієї притчі-історії. Ми віримо, що Царство Боже передано нам, християнам, учням Ісуса Христа. Але тут маємо бути пильні, щоб і від нас було забрано це Царство. Для цього ми маємо багато того, що нас пригадує, а особливо – це святий хрест. Читати далі »

Притча про виноградник і виноградарів

автор о.Віталій ~ Вересень 15, 2019

Аудіо запис проповіді Читати далі »