Хто є мій ближній? Хто може бути ближнім? Хто хоче бути ним? Хто є я?

Бути ближнім – може означати “бути близько”, тобто не бути далеко. З досвіду життя ми знаємо, що можна бути далеко тілом, але бути близько думками, почуттями, серцем. Подібно можна сказати: можна бути близьким фізично, але духовно далеким.
Стоїш біля людини, вона тобі щось говорить, але насправді її не сприймаєш, серцем і думками знаходишся дуже далеко від неї. Ісус у притчі про Милосердного Самарянина розкриває значення духовної близькості, що може знищити навіть мури розбрату та ворожнечі, що віддаляють людину від людини. Читати далі Хто є мій ближній? Хто може бути ближнім? Хто хоче бути ним? Хто є я?

Тіло і душа: боротьба за здоров’я

Loading

Здоров’я починаємо цінувати по-особливому тоді, коли його втрачаємо. Розуміємо його цінність, коли відчуваємо на собі погані наслідки хвороби. Після видужання, стаємо більш уважні до всього, що може нам принести шкоду. Те, що було раніше другорядним, те помалу стає основним для щасливого життя. Недаремно з кожним з кожним кроком у доросле життя все частіше починаєш бажати здоров’я собі та іншим. Бажаємо цього і в той же час знаємо, що позбавитися від хвороб неможливо. Можливо лікувати їх, застерігатися від них, тобто боротися за здоров’я. Читати далі Тіло і душа: боротьба за здоров’я

Сильний захищає слабшого – все ясно і зрозуміло, але коли творіння стає на захист Творця, тоді як це розуміти?

Святого Архистратига Михаїла та небесного воїнства, що приєдналось до нього нам пригадує факт, коли ангели зробили свій вибір: бути з Богом чи бути із творінням Бога, тобто із ангелом на ім’я Люцифер(ангел світла), що згордів і виступив проти Бога.
Гордість перекреслила всі його достоїнства, всі здібності і заслуги. Пригадується думка одного святого отця: «Якби ти не мав гріхів, але мав лише один гріх гордості, то підеш до пекла, а якщо будеш мати багато недосконалостей духовних, але у покорі будеш каятися, то відкриються тобі двері раю». Гордість противиться Богу і всьому, що Боже, бо хоче зайняти місце самого Бога. Покора веде до Бога і до сповнення Його волі. Читати далі Сильний захищає слабшого – все ясно і зрозуміло, але коли творіння стає на захист Творця, тоді як це розуміти?

Паломник із простягнутою рукою

Loading

Паломник присів на останню сходинку сходів. Влаштувавшись зручно, простягнув руку. В той час спускались з гори люди і ще з далека запримітили людину із простягнутою рукою. Кожен почав поводитися у свій спосіб. Переважно всі подумали, що він просить милостиню. Дехто дійсно витягнув якийсь гріш і кинув його у витягнуту долоню. Паломник підвів очі і здивовано сказав: “А хіба я просив милостиню?” Читати далі Паломник із простягнутою рукою

Турист і паломник: обоє в одному місці і водночас далеко один від одного

Loading

Відвідуючи Святі місця, можеш побачити багато людей. Дивишся і бачиш усіх разом. По якомусь часі відчуваєш, що єдності таки немає. Дивуєшся: що можна бути разом в одному місці і водночас далеко один від одного. Можна ступати по Святій Землі і бути далеко від неї серцем. Можна оглядати святиню, і бути духовно сліпим. Можна розказувати  гаряче і при цьому ховати свої очі, щоб не показати правди, що для тебе це лише робота, а не свідчення віри, це просто шукання земних скарбів. Турист і паломник – обоє в одому місці, чи справді обоє є на святому місці? Читати далі Турист і паломник: обоє в одному місці і водночас далеко один від одного