Хай Бог тебе благословить

Збірка дописів за Квітень, 2010

Застелене ліжко – естафета гостинності між паломниками

Відійти на якийсь час від життя, щоб побачити краще його суєту і наповнитись духом життя, це буде можливо тільки тоді, коли будеш мати відповідне середовище. Одним із них є монастир. Монахи шукали віддалені і самітні місця, щоб побути у тишині та в єдності із Творцем. Монашество – це приклад християнської відданості у пошуках глибини духовного єднання із Богом. Багато себе освятило, повертаючи втрачений діалог між світінням і Творцем.
Такий стиль життя викликав природне зацікавлення і в простих людей. При монастирі почали також виділяти місце для прочан. Монахи, хоч і віддалились від світу, але раді людям, що приходять до них. Люблять, щоб скарби духовного життя помножувались. Прочитати все »

Пасха – це відповісти Богу на запитання: що ти бажаєш? І будуть зміни

Із  подією про паралітика, сидячого біля купелі «Витесда», ми немов віддаляємося від самої події воскресіння. Хоча наголошувалось раніше, що про воскресіння ми будемо згадувати кожної неділі і цілий церковний рік.
Каже   апостол  Павло  у першому посланні до  Кор. 15, 14 “Якщо  Христос  не  воскрес, то  й  проповідь  наша  марна,  марна  і  віра ваша”. Отож всі події, про які ми будемо читати та роздумувати, нехай вони будуть у світлі воскресіння нашого Спасителя – це означає, що воскресіння як і страждання, смерть та все життя Ісуса, було задля нашого спасіння через віру в Бога.
Християнин, читаючи про чуда зроблені Христом, не дивується лише із факту незвичного діла. Християнин найперше шукає зміст, думку в цьому чуді: Чому воно сталось, що Христос хотів відкрити тій особі, а також нам? Як хотів скріпити нашу віру?
Чи ти бажаєш  … ? Прочитати все »

Пасха – це особиста зустріч з Христом, воскреслим і живим

Сьогодні разом і з жінками   мироносицями згадуємо тих, котрі зустріли воскреслого Христа. Тих, котрим не було достатньо слухати розповіді про Спасителя, читати про нього історичні книжки чи вирізки із газет,  а вирішили Його зустріти особисто. Прочитати все »

Неділя МИРОНОСИЦЬ – Надія

Те, що мене підтримувало у скрутних хвилинах і спонукало далі продовжувати свій життєвий шлях це – НАДІЯ!

Дорогі брати та сестри, ось вже третю неділю ми переживаємо день, котрий змінив історію людства, котрий підважив переконання багатьох і повернув надію тим, у кого вона була втрачена. Минулої неділі ми роздумували про віру, віру котра була повернена Томі і він сміло визнав Христа своїм: Богом і Господом. Сьогодні літургійний календар пропонує нам роздуми над подією, що трапилась із жінками, котрі прийшли до гробу Спасителя віддати останню пошану тілу Христа. Прочитати все »

Антипасха – торжество повторюється, але не для гордих

По вісьмох днях знову були вдома його учні, а й Тома з ними. І ввіходить Ісус, – а двері були замкнені! – стає посередині та й каже: «Мир вам!»
Дорогі браття і сестри, згідно традиції церкви ми торжествуємо Антипасху. Замість Пасхи? Ні воно не зміняє Велике торжество – ця подія лише вказує, що для кожного вона наступає у свій час. Це ще одна нагода пережити це торжество і ще раз відчути на собі перехід від грішного до святого! Прочитати все »