Хай Бог тебе благословить

Збірка дописів за Травень, 2010

Екзамен на святість – це екзамен на вічність: святу або грішну

Дорогі у Христі, у цю неділю “Всіх святих” свята Церква закликає нас згадати приклад життя людей, котрих ми називаємо святими і роздумати над основною ознакою нашої віри – святістю.  Без сумніву кількість святих перевищує кількість імен поміщених в церковний календар, або просто записані в історії. Велика кількість святих залишилась у незнанні, але всі вони стануть явними при кінці світу. Визнаних святих нас закликають до почитання, щоб вшанувати цих подвижників Божих, набратися у них мужності і охоти жити за наукою Христа, і таким чином також дійти до святості. Прочитати все »

Слово Боже: живе чи написане, або про школу віруючого серця

“Біблія це – книга життя! – крикнув молодик до людей, – Без неї я не можу жити! Вона є зі мною завжди і я навіть не уявляю свого життя без цієї Книги книг”. Люди із захопленням слухали мужні слова молодого проповідника, котрий своїм життям звертав увагу на важливість мати і читати найважливішу книгу. Він потім часто згадував про те, що Слово Боже має бути живим і навіть цитував друковані букви, тикаючи пальцем на пошарпані сторінки. Слухаючи такі поучення, чомусь ростуть знання, а віра не народжується від такого слухання, адже віра – це тоді, коли чуєш серцем, зберігаєш у серці і переживаєш серцем. Прочитати все »

Неділя святих отцiв I Вселенського Собору

В цю неділю згадуємо Святих Отців І Нікейського Собору 325 року.
На початку IV ст. Христова Церква після переслідування отримала свободу. Це був урочистий етап в історії, але разом з цим почався період іншого випробування. Почали поширюватися різні вчення, що часто не мали єдності із вченням Ісуса із Назарету. Таке вчення з часом назвали ересями. Однією із перших, явних та небезпечних була аріянська єресь.

Прочитати все »

Вознесіння: Йду, але не лишу вас сиротами …

Церква закликає нас приготовлятися до свят, торжеств, щоб ми змогли глибоко пережити запропоновану подію і щоб вона із історичного факту стала живим діянням Бога для людини у теперішній час,  щоб вплинула на життя людини і перемінила її. Ось так продовжується діло Спасіння, про яке говорив Ісус святим апостолам у день свого вознесіння, повернення до Небесного Отця. Ісус говорив про Отця, Апостоли говорили про Отця і Сина своїм учням, а тепер ми слухаємо і теж передаємо іншим…

А все почалось із першої зустрічі, перших слів і віри в ці слова. Потім наслідування. Так їхні дороги перехрестились і об’єднались. Він довірився їм, а вони довірились Йому. Почали йти разом дорогою життя, що була водночас дорогою спасіння. Прочитати все »

Плащаниця – німий свідок, що промовляє

У місті Турині в Італії виставлено полотно Святої Плащаниці. Мільйони людей ідуть до цього храму, щоб зупинитися на кілька хвилин біля цього полотна. Люди приходять різні і поведінка різна також. Все стає зрозуміло навіть по тому як називають візит: хтось каже, що їде подивитися на плащаницю, хтось їде на поклоніння, хтось із цікавості, а хтось із обов’язку. Є ті, хто вірить у її надзвичайність, інші заперечують її автентичність. Є цікаві, котрі оглядають кожну затемнену пляму, стараючись щось знайоме побачити, інші немов байдужі до того, щоб щось побачити, бо закривають очі, натомість у них відкривається серце.
Підходять туристи фотографуються на пам’ять, щоб була згадка. Наближуються із трепетом духовні особи і вклоняються, щоб віддати належне і у своєму серці залишають на згадку незабутні пережиття.
Плащаниця – це відповідь і запитання.
Прочитати все »