Бог приймає нас такими, якими ми є, але не залишає такими

Дорогі браття і сестри, притча про запрошених гостей (Мт.22,1-14) звертає нашу увагу на не зовсім зрозумілу нам поведінку царя, який спочатку видається милосердним, бо запрошує і достойних, і випадкових людей, а в другій половині історії показується досить жорстоким, бо карає здавалось би невинного гостя, бо не мав на собі весільної одежі.
Вартує згадати традицію тих часів у давньому народі. Згідно звичаю гості, коли приходили на торжество, отримували святковий одяг. Тепер ми розуміємо, що випадковий гість, хоч і прийшов у бідному одязі, та все ж міг зодягнутися у новий, святковий, але цього чомусь не зробив. Тому й мовчав перед звинуваченням царя. Зневага і погорда змусили царя покарати гостя не через брак одежі, а з причини, що не була вдягнута. Читати далі Бог приймає нас такими, якими ми є, але не залишає такими

Пожадливість засліплює і віддаляє від милосердя

Дорогі браття і сестри! Притча про Виноградник і виноградарів була скерована до представників ізраїльського народу, які відкинули наріжний камінь – Спасителя. Саме цю притчу внесли до роздумів християнам. Чому? Можливо, щоб ми, дивлячись на помилки інших, саме не вчинили те, що зробили вони. Хто може бути впевненим, що зло спокусить? Хто може бути переконаним, що зло не зведе із правдивого шляху? Тому, як не нам, християнам слід бути пильними, щоб часом ми із духовних та віруючих людей, не перетворились у засліплених і гордовитих фанатиків релігії. Читати далі Пожадливість засліплює і віддаляє від милосердя

Досконалість християн, яка вона?

Дорогі браття і сестри!
Слухаючи розповідь про зустріч Ісуса та бездоганного юнака, ми стаємо свідками великої науки, що Християнська досконалість – це наслідування Христа і уповання на Божу милість.
Юнак прийшов до Христа і виявив свою досконалість у виконанні заповідей Божих ще змалку, але попри все йому ще “чогось бракувало”.
Ісус пропонує йому продати все і піти за ним. Той не пішов.
Інші пішли: рибалки, багаті збирачі податків, революційно настроєні…. Все залишили і пішли. Дивно… Ті, хто почувався грішником, той пішов, а хто був досконалим у виконанні заповідей – ні.
Що було би з нами, коли би Христос нам сказав подібне? Читати далі Досконалість християн, яка вона?

Ми можемо пережити Боже милосердя на собі, а що далі?

Дорогі браття і сестри!
У притчі про милосердного Царя ми зустрічаємо дивну поведінку чоловіка, що пережив мить тому помилування, про яке просив, але з якоїсь причини не виявив милосердя до свого друга. Защо і зазнав справеливого покарання.
Ісус завершує висновком: Отак і мій Отець небесний буде чинити вам, якщо кожний з вас не прощатиме братові своєму з серця свого.
Читати далі Ми можемо пережити Боже милосердя на собі, а що далі?