Вечеря для всіх готова

У віддалене село до старенького священика послали в поміч молодого священнослужителя, щоб той пройшов практику і набрався трохи досвіду. Наступного ранку вже двоє священнослужителі були в храмі, щоб разом відслужити Божественну Літургію.
Першим, що слід було показати це як служиться Проскомидія. Це коротка частина Божественної Літургії, де служитель приготовляє дари до Святого Причастя. Слід було не тільки молитися, але ще й вирізати маленькі кусочки хліба із хлібців, що називають “просфорами”.
Старець нарізав основні частини і виклав молитовно їх на дискосі, а далі почав нарізати маленькі кусочки для вірних. Нарізав їх дуже багато. Читати далі Вечеря для всіх готова

Чи будуть всі милосердні? Чи це залежить також від нас?

Дорогі браття і сестри у Христі, в Євангелія від Луки 6,31-36 ми чуємо заклик Христа до Місійності, тобто повернути свої обличчя до тих, хто ще пізнав Божу любов, ще не живе духом Божого Царства, же не відновив у собі образ дитини Божої.
У цьому уривку ми можемо почути, як Ісус питає сьогодні: Коли ви любите тих, що вас люблять, яка ваша заслуга?  Тобто, яка користь  нам, коли ми будемо допомагати лише один одному? Коли ми закриємось між собою в “колі доброти”, в яке важко буде потрапити іншим, що буде тоді? Читати далі Чи будуть всі милосердні? Чи це залежить також від нас?

Порожні човни наповнились

Дорогі браття і сестри у Христі, Євангелія від Лк. 5, 1-11 нам пригадує про особливу подію, коли апостоли повернулись із ловитви з порожніми човнами, але дозволили, щоб Ісус використав їх для своєї Святої Місії – проповідувати Божу науку. За це були нагороджені човнами повними риби.
Пригадуються поучення святих людей, що Бог ніколи не залишається в боргу перед людиною, котра послужила Йому.
Так Ісус показує Свою вдячність, за те, що човни стали проповідальницею Царства Божого.
Так Ісус показує наскільки важлива співпраця між Богом і людиною, між Божою силою і людською довірою. Читати далі Порожні човни наповнились

Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю

Дорогі браття і сестри у Христі, в історії про матір з хананейського краю (Євангелія від Матея 15,21-28) бачимо чудовий приклад матері-заступниці, котра своїми благаннями випросила Боже милосердя для її дочки, котра була опанована злом. Ця історія нам пригадує наскільки є важливим заступництво інших тоді, коли сам собі не можеш допомогти. Пригадує, що бути заступником перед Богом за інших людей, це дуже відповідальна справа, адже ми просимо в Бога виявити милість. У той момент ми, уподібнюємось до адвоката, що просить у справедливого судді не карати винного, а помилувати. Читати далі Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю

Заповді любові – це як повітря для життя!

Євангелія від Матея 22:35-40
35  І от один із них, законоучитель, спитав його, спокушаючи: 36  “Учителю, котра найбільша заповідь у законі?” 37  Він же сказав до нього:
“Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю: 38  це найбільша й найперша заповідь. 39  А друга подібна до неї: Люби ближнього твого, як себе самого. 40  На ці дві заповіді ввесь закон і пророки спираються.”
Закон дається для того, щоб був загальний порядок.  Закон – це не прорада, а незрушний і зобов’язучий наказ. Обов’язковий до виконання. Читати далі Заповді любові – це як повітря для життя!