Хай Бог тебе благословить

Потрібно бачити так, щоб не втратити здатність довіряти

Розділ: Духовні роздуми. Написав о.Віталій ~ Серпень 1, 2009. Видрукувати цей допис Видрукувати цей допис

Життя зрячої людини – це великий дар. Людина через здоровий зір багато пізнає в своєму житті. Зір дозволяє жити самостійно і самостійно використовувати все, що належить життю. Зорова пам’ять не одного виручила. Зір не одному врятував життя.
Природнім є тоді, коли пробуджується співчуття до тих, хто позбавлений з різних причин Божого дару: бачити.
Читаючи історію про сліпців, дивує той факт, що ці незрячі не попросили дару бачити, натомість, покірно благали помилування: “Ісусе, сину Давидів, помилуй нас”. Можна сказати, що вони ризикували сильно, бо помилування могло бути в інший спосіб. А можливо вони були переконані, що потрібно просити саме помилування.

А нас ця історія може наштовхнути на цікаві роздуми.
Почнемо з того, що зір має також іншу сторону, протилежну від корисної.
Як і кожна досконалість людини, так і досконалий зір, може ввести людину до незалежності від інших і цим самим внести вагомий вклад в самодостатність людини. Можемо легко зауважити, що люди із вадами більш-покірні ніж особи, у яких все ідеально. Саме тоді, коли ця ідеальність рушиться, легко можна побачити кризу самодостатніх людей, які не мають здатності жити у залежності до інших, які звикли завжди комусь допомагати, які ніколи не припускали думки, що будуть залежати від інших.

Сліпці мають у собі дуже розвинуте почуття довіри.
Правда є така, що вони змушені довіряти собі, середовищу, довколишнім людям і Божому провидінню. Довіра дозволяє їм покинути свій світ і вийти у світ інший. Багато зрячих людей, коли втрачають довіру, маючи все, залишаються замкнутими в собі. Вони переповнюються страхом, що виникає через брак довіри: що все буде добре.

Почуття довіри можна також побачити у цій молитві сліпців: “Господи, помилуй нас.” Вони могли простити щось конкретнішого: зір, оздоровлення, забезпечення їхнього життя. Не зробили цього. Покірно висловили свою довіру: “змилуйся над нами і вияви свою ласку над нами”. Вони вірили, що все буде добре за будь яким результатом: будуть вони зрячі чи не зрячі, все одно все буде добре.

А можливо сліпці вже пізнали, цей дар “могти бачити”, можливо вони були колись зрячими і знали наскільки це небезпечно використати неправильно цей дар зрячості?

Скільки разів ми, зрячі, нарікали на те, що ми побачили? Скільки людей шкодували: “краще було би мені цього всього не бачити…”? Ось, можемо самі переконатися, що цей дар можемо використати нам на користь і на шкоду.

Із гріховною природою ми часто буваємо схильні до шкоди, і тому, знаючи нашу неміч, нас ще більше наштовхує до думки, що потрібно повністю довіряти Богу. Він краще знає, що нам потрібно, що принесе користь і що допоможе нам осягнути спасіння.

Ісус запитав: Чи віруєте, що я можу це зробити? Немов запитується дозволу і перевіряє їхню довіру? А потім додає: По вірі вашій хай вам буде дано.

Господь змилосердився над ними і виявив своє милосердя тим, що дарував їм зір. Даруючи зір, показав також свою довіру, що цей дар Божий буде використаний тільки на добро і не принесе шкоду.

Кожний дар Божий має нам принести добро. Бог виявив свою милість цим і виявив також свою довіру, що кожний дар ми використаємо на користь нам та іншим людям.

А щодо інших дарів, то потрібно довіритись Богові і покірно просити Його, покладаючи на Нього всю свою надію: Господи, помилуй нас.

Переглядів було:1971

коментарі 3

  1. kepeshchukOSBM

    Слава Богу, що є люди, які виконують належно Його місію.
    Польща

  2. Romchyk

    Недавно почув пісню:”Не дивися моє очко де не слід, бо Господь пильнує над міру, що слабку ми маєм віру, не дивись моє очко куди не слід…” Здається так ми співали 🙂

  3. Nata

    Як часто ми, маючи добрий зір, буваємо сліпцями… не бачимо реальності, а тільки власні бажання, ілюзії та розчарування… не бачимо людини, такою, як вона є, а такою, як про неї думаємо…

Місце для ваших відгуків

Якщо хочеш залишити свій відгук, то потрібно зареєструватись. Для входу та реєстрації на тисни тут Це займе мало часу, але дасть тобі доступ до сайту.