Хай Бог тебе благословить

Молитвою і постом захистити себе та інших

Розділ: Проповіді. Написав о.Віталій ~ Серпень 15, 2009. Видрукувати цей допис Видрукувати цей допис

Дорогі у Христі, браття і сестри. Цього року на початку Успенського посту Свята Церква дає нам можливість пригадати необхідні дві речі у боротьбі зі злом.
Історія із апостолами, котрі не змогли уздоровити хлопця, що був біснуватий, показує, що для боротьби зі злом одного бажання є замало. Основою у цій духовній боротьбі є віра, яка є вихована у пості та в молитві.

Піст
Людина через порушення посту зробила гріх. Саме тому через дотримання посту ми можемо доказати свою вірність Богу і виробити у собі силу волі зуміти відмовитися від того, що нас може віддалити від Бога. .

Молитва
Через розірвання діалогу із Богом перші люди почали спілкуватися із злим духом, що почав їх спокушати. Результатом цього діалогу стався гріх. Ісус закликає нас: «моліться безперестанку». Коли ми молимось, тоді сама молитва нас захищає від наступу спокусливих думок, розум наш зайнятий добрими помислами, а тіло наше як храм освячується діянням Святого Духа. Дух Святий нас наповнює і укріплює.

Чи кожен може виганяти злого духа?
У цій духовній боротьбі із злом ми беремо участь мабуть кожного дня. Злі сили не відпочивають. Стараються спокусити людину і заволодіти нею бодай на якийсь короткий час. Спокушена людина починає духовно хворіти, показуючи назовні ознаки, що протилежні християнським чеснотам. У такому стані важко собою керувати, бо злий дух має вплив над людиною.

До такої людини ми повинні ставитися із милосердям і жалем над її станом. Намагатися допомогти їй так, як нас учив Ісус: стриманістю та вимолюванням її.

А насправді ефект від нашої допомоги може бути лише тоді, коли ми самі переможемо у собі вплив злої сили. Бо, хто не переміг у собі погані схильності (пристрасті), не може якісно допомогти іншому, адже сам найперше потребує допомоги.

Піст і молитва для нас самих є необхідні. Проходимо очищення від всього злого, а хто вже це пройшов, той ще більше поглиблює свій духовний світ. Пам’ятаймо, що навіть матеріальні предмети освячуються молитвою, не кажучи про наші тіла і душі, які творять освячуючу молитву.

Отож, коли людина себе освятить і буде перебувати у молитві та в стримані, то стане освяченою людиною. Ми віримо, що кожна освячена річ завжди позитивно впливає на ціле середовище і також відганяє злих духів.

Дорогі у Христі, спробуймо у цьому пості збільшити свою молитву та жертвувати свою стриманість в їжі, забавах та іншому, що створює нам умови бути розсіяними чи неуважними у духовному житті. «Чувайте і моліться, щоб не впасти у спокусу».

Освятімо себе, щоб спасти свою душу і також допомогти іншим вийти на дорогу святості.

Євангеліє від Матея 17, 14-23

Переглядів було:1106

Ключові слова до цього допису: , , ,

1 відгук

  1. Oleg K

    Також таким захистом від зла є і праця, коли людина чимось зайнята дияволу тяжче її схилити до злого,але під час праці також можна памятати про Бога!

Місце для ваших відгуків

Якщо хочеш залишити свій відгук, то потрібно зареєструватись. Для входу та реєстрації на тисни тут Це займе мало часу, але дасть тобі доступ до сайту.