Хай Бог тебе благословить

Різдво Богородиці – це також відповідь на прохання тих, хто уповає на Господа

Розділ: Проповіді. Написав о.Віталій ~ Вересень 21, 2010. Видрукувати цей допис Видрукувати цей допис

Різдво Пресвятої Богородиці є великим Торжеством, що входить у дванадцять найбільших свят Церкви.  Саме це свято нам пригадує те, що Господь, щоб прийти на землю для спасіння людства, мав народитися як звичайна людина. У Нього мала бути мама, через яку Він мав отримати фізичне тіло і яка мала би бути Його опікункою. Це не могла бути будь-яка людина, це мала бути вибрана особа.

Стала вибрана також і через батьків
Марія, мати Ісуса народилась у м.Назареті. Її батьками були праведні і благочестиві Йоакима та Анни.
Єпіфаній говорить: «Йоаким — значить приготування для Господа, і від Йоакима приготувався храм Господа, тобто Пресвятая Діва Марія; Анна — благодать, і тому Іоаким і Анна одержали благодать через зачаття від них благословенної Діви».
По батькові Діва Марія походить від роду царського, по матері — від архієрейського, і таким чином Вона вінчана славою і честю; славою — бо виросла від кореня царського, честю — бо виросла з архієрейського роду.
Ці праведні люди дожили до глибокої старості, але не мали дітей. Вони дуже сумували через це, часто молилися Богові і просили Його, щоб дарував їм дитину. І при цьому дали обітницю: коли в них народиться дитя, то вони Його віддадуть на служіння Богу. Після довгих чекань і молитов Господь відповів на молитву праведників. У них народилась дочка, яку назвали Марією.
Маріям – це сповнення надії усіх народів
Передання каже, що так назвав її Ангел, який сповістив про її народження. «Марія або Маріам, — говорить святий Єпіфаній, – означає Володарка і надія. Так і сталось. Вона народила Господа, який є сподівання народів». «Марія, ставши Матір’ю Творця, — говорить святий Іван Дамаскин, — дійсно стала володаркою всіх народів».
Згадуючи народження Пречистої Марії, маємо пригати здійснення обітниці, даної Богом нашим прародичам в раю. Бог обіцяв послати людям Спасителя і так сказав до змія-диявола: «Я покладу ворожнечу між тобою і жінкою, і між твоїм потомством та її потомством. Воно розчавить тобі голову, а ти будеш намагатися вп’яcтися йому в п’яту». (Бут 3,15).
Благаючий погляд і прохання Адама і Єви, котрі просили про повернення до Раю, а вслід за ними і прохання цілого людства, було сповнене і в народженні дівчинки Марії. Її народження стало ще одним доказом : хто уповає на Господа, той не посоромиться (Пс. 30.2).

Ми є живі свідки цієї події, коли ведеться ця духовна боротьба між послідовниками зла і наслідниками Божого Царства. Злий дух як і колись, так і сьогодні всіма силами намагається віддалити нас від Бога та, відповідно, від раю, пропонуючи нам інших Богів та інший рай. Злі сили стараються вжалити нас… Цій боротьбі витримає лише той, хто буде уповати на Бога до кінця.

Переглядів було:1684

Ключові слова до цього допису:

1 відгук

  1. sofia

    Мне посчастливилось праздновать два праздника в один день: Рождество Богородицы и рождение моего старшего сына Федора. К сожалению, оба мои сына не верят в Бога и в церковь не ходят. Вот уже больше десяти лет я пою в церковном хоре и молюсь за моих сыновей. Я не навязываю им моей веры и не заставляю их ходить в церковь, т.к. сама когда-то была рьяной атеисткой. Мне до глубины души жаль. А факт остается фактом. Я верю, что мои молитвы будут услышаны и мы все вместе соберемся в церкви на Божественную литургию и будем молиться и прославлять нашего Господа Иисуса Христа. У нас бывают дискуссии на тему веры в Бога, бывают моменты, когда я не могу им объяснить всего и мне кажется, что я просто еще слаба. Увлечение моего младшего сына тяжелым рок-металлом, тревожит меня. Потому что литературу, которую я нашла у него, меня просто обескуражила. Дух сатанизма проступает в каждом слове. Мои беседы и моя тревога за сына не угасли. Молюсь усердно и рьяно. Стараюсь быть реальной. Иногда срываюсь и просто скандалю. Как трудно бороться с сатаной. Сколько мудрости и терпения надо проявить, чтоб спасти душу самого дорого для тебя человека. Часто обращаюсь за советами к моим духовным наставникам и они мне помогают. Стараюсь проявлять максимум терпения к сыну, ищу удобный случай , чтоб рассказать о жизни какого-нибудь Святого. Как бы подчеркивая тем, что и Святые имели проблемы в жизни. На все воля Божья. Но пока я жива, я буду молиться о спасении грешных душ и о спасении душ моих детей.

Місце для ваших відгуків

Якщо хочеш залишити свій відгук, то потрібно зареєструватись. Для входу та реєстрації на тисни тут Це займе мало часу, але дасть тобі доступ до сайту.