Хвилини раю і години пекла

Loading

На свято Св.Миколая ми згадуємо важливість добрих діл. У цьому світі багатих і бідних, забезпечених і потребуючих без добра не може існувати добре життя як для одних, так і для інших. Кращі у матеріальному можуть багатіти в духовному, роблячи добро, а убогі в матеріальному можуть давати своє благословення тим, від кого отримають доброту. Одні без других зачерствіють – хто в надлишку, а хто в розпачі.
Робити добро – це користь не тільки для цього земського життя, це ще й пророцтво майбутнього

Наш стан душі багато нам передвіщає щодо нашої вічності. Візьмемо до прикладу добрі діла, за які ми можемо бути нагороджені самим Богом. Можемо відчути, що Бог винагороджує нас вже тут, на землі, хоч не за кожне добре діло ми отримаємо небесну нагороду.
Ісус Христос навчив нас робити добрі діла, які були би добрими ще й в очах Бога. Одна із умов – це не чекати віддачі, відплати. А це вже не так легко.
Ось, маєш нагоду зробити добре діло, то чомусь відразу постає думка: а що мені з цього буде?, або: яка мені буде винагорода чи користь? Ці прості думки і вирішують результат нашого доброго наміру.
Рай і пекло від добрих діл
Найкраще відмовитися від цих думок і прийняти думку про виявлення любові, яка не чекає в замін нічого. Коли будеш наповнений благородними безкорисливими думками, то добре діло зробиш із легкістю та простою. А найбільше тебе чекає потім, коли тебе буде втішати думка про те, що ти приніс радість людині, котра була у потребі, а серце твоє буде зігріте любов’ю, яку щойно виявив твоєму ближньому. Це хіба не рай?
Інші будуть відчуття, коли від самого початку будеш очікувати користь і вигоду. Ти будеш очікувати результат, не звертаючи уваги на сам процес. Якщо все буде добре і зумієш отримати бажане, то ти отримаєш радість від нагороди і цього для тебе буде достатньо, щоб це стало підтвердженням твоєї доброти. Але на скільки цього вистачить, скільки часу будеш себе цим втішатись?
А що станеться, коли очікуваної нагороди не буде? Почнуться запитання, сумніви, різні фантазії і припущення. Почнуться довгі душевні муки, які поступово перетворяться у гнів, підозру, образу, докір, жаль, сум. Чи це не нагадує часом пекло?
Робити добро в ім’я любові – це означає почати отримувати небесну нагороду вже тут на землі.
Після правдивого доброго діла нас наповнюють великі почуття любові  – саме такі духовні пережиття нам відкривають райський стан.
Багато святих зносили все, що Господь посилав їм, з легкістю, бо це приймали все в ім’я любові, яка нічого не чекала в замін.
Святий Миколай жив давно і його приклад доброти, яка не чекала в замін нічого, залишився і у наш час.
Помолись тихо за якусь людину в церкві і це буде твоє тихе діло, яке буде викрито тоді, коли стануть викриті всі вчинки.

Один коментар до “Хвилини раю і години пекла”

  1. Я не хочу попасть в пекло! Я уверенно направляюсь в Рай. Хоть и тяжек путь, но ничего, с Божьей помощью дойду. А вы куда идете, дорогие братья и сестры? Нам вроде бы по пути.

Залишити відповідь