Мироносиці – жінки Нового Заповіту

Loading

воскресМинулої неділі церква нам ставила у приклад чоловіка праведного, який, щоб повірити, вимагав реальних причин щодо віри. Це був св.Тома і його історія визнання віри. Він був обережний, щоб часом не звести себе ложним об’явленням. Добре бо пам’ятав слова Христа: «уважайте, щоб часом вас не звели від правдивого вчення».
У сьогоднішню неділю, яка має назву «Неділя Мироносиць» Церква звертає увагу на жінок, котрі першими стали свідками воскресіння Ісуса.
Чому жінки першими взнали про воскресіння?
А хто, як не жінка чекала воскресіння? Воскресіння повернуло достойність жінки?
Гірка правда про перший гріх, на який спокусилась перша жінка, постійно принижувала всіх жінок. Жінка вважалась проклятою, бо через неї прийшло прокляття. Вона багато терпіла, щоб повернути для себе благословення. Зауважмо, що у тодішній культурі жінка навіть не входила у кількість присутніх людей.
З приходом Христа все змінюється
Жінка віднаходить своє благословення через віру в Сина Божого. І саме через жінку Бог виявляє свої величні діла.
Від жінки прийшов Спаситель. Через жінку сталось перше чудо на весіллі в Кані Галилейській і виявилось Божество Ісуса Христа. Жінка стала прикладом глибокого навернення в особі Марії Магдалини. На прикладі Марії, сестри Марти, жінка стала взірцем віри, яка народжується через слухання. Жінки стали символом вірності, бо залишились біля хреста до кінця.
Ось бачимо, як новозавітні жінки відновили через віру в Ісуса Христа образ достойної жінки. Кожна жінка, котра наслідує приклад жінок Нового завіту стає мироносицею – тобто тією, котра несе мир – «Мир Божий».
А, щоб його нести, цей мир потрібно мати. Щоб мати, логічним випливає – потрібно його отримати від Бога.
Як це прекрасно, коли жінка стає благовісницею, жінкою мироносицею, святою жінкою.
Новозавітня жінка має очищене серце
Жінки, котрі були постійно з Ісусом, пройшли етап очищення і переміни. Стали вже іншими жінками – віруючими. Це бачимо на прикладі із уривка сьогоднішнього читання.
Мироносиці йшли до гробу і роздумували : «хто ж нам відкотить камінь? …», думали про це і далі йшли. Тут показується унікальність віруючої жінки. Вона переживає віру швидше серцем, ніж розумом. Вірить без пояснення, через інтуїтивність. Хоч жінка деколи не може пояснити свою віру, але все рівно живе нею. Саме тому, жінці не потрібно великих доказів чи переконань, як чоловікові. Їй потрібно дати тільки можливість вірити.
На прикладі жінок-учениць Христос показує нам жінку Нового Заповіту
– Жінка вміє слухати і зберігати все у своєму серці. Жінка може піднятися із гріховності і бути прикладом у наверненні.
жінка – Жінка йде за Христом(духовним наставником) і залишається йому вірною, навіть, якщо нічого їй незрозуміло.
– Жінка залишається вірною традиціям, гостинності і докладе усіх зусиль, щоб достойно вшанувати людину.
– Жінка має покликання нести мир, надію.
Ось бачимо, як через віру в Ісуса Христа у жінці відновлюється образ першої людини.
Бо як через жінку прийшло прокляття, бо послухала змія, то послухавши Христа, через жінку може прийти Благословення.

Ви зауважили, що в Євангелії не згадано про те, що з Ісусом ходили жінки: скандальні, принципові, гордовиті, всезнаючі, всевміючі, ті, що всюди на першому місці, галасливі, заздрісні, образливі, нестримані, ….
Дивно, а чому? Може просто забули їх згадати? 😉

Один коментар до “Мироносиці – жінки Нового Заповіту”

  1. Всезнающие и всеумеющие люди не нуждаются в учителях. За Иисусом шли те, кто его слушал и кто его слышал. Учитель, который учит смирению и терпению, отвергает гордость и зависть, отвергает несдержанность и грубость. Он учит милосердию и любви, покаянию и примирению с ближним. Иисус учит нас настоящей вере в Бога. Вот ,кто ему поверил, тот и пошел за ним, не требуя в замен ни объяснений ни наград. Верующий человек ведет себя тихо и скромно, выражает свою любовь к ближним.И все, кто хотел спасти свою душу, обращались к Христу. Он лечил больных и изгонял бесов, воскрешал мертвых и кормил голодных, творил чудеса, покорял сердца людей своей простотой и искренностью. Гордые, завистливые, чванливые и выскочки не могли бы находиться рядом с Иисусом ибо их душа искушена нечистой силой.

Залишити відповідь