- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Блаженні ті, що слухають Боже слово і його виконують, що вірують, навіть, якщо не зрозуміло до кінця

Loading

В цій короткій історії із рибаками (Луки 5:1-11) Ісус показує явний результат того, що буде, якщо повірити в Його слова і виконати те, що Він каже. Можливо це буде суперечити нашим принципам, досвіду чи переконанням. Можливо це буде для нас цілковито не зрозуміло. Та й врешті Господь постійно просив нас про те, щоб ми увірували в Його слова, а не зрозуміли чи проаналізували. Може скластися враження, що Господь суперечить нашому розумові. А може це ми суперечимо Божій мудрості? Може це ми перестали слухати Божого голосу і жити Божим словом?

1. Боже Слово не має за ціль вчити нас як заробляти гроші, як виконувати нашу професію, як здобувати матеріальні добра чи робити наукові відкриття. Боже Слово вчить нас як жити у цьому світі і спасатися від гріха, і цим приготувати себе до у часті у небесному Царстві. Саме тому той, хто слухає і живе за Божими Словом той, вже перебуває у Божому Царстві, будучи ще на землі.
Подумай зараз: що для тебе є Божим Словом? Це тільки Біблія? Його чуєш тільки у храмі?

2. Навчитися слухати (сприймати) Боже Слово – це перший крок у духовному житті, це обов’язкова умова для тих, хто хоче спасти свою душу. Від слухання народжується наша віра.
Той, хто вміє слухати, той є відкритою людиною до думки іншого. Хто закриває свої вуха перед голосом іншого, той закривається сам в собі. Чому ж закривається? Має страх?
Задумайся на собою: як ти слухаєш інших людей, як ти слухаєш Бога? Що допомагає у слуханні, а що перешкоджає? Якщо важко слухати, чи часом не маєш внутрішнього страху змінити свою думку і , як наслідок цього, своє життя?

3. Досвід. Досвід буває особистий і чужий. Не завжди один із іншим є однакові, деколи можуть суперечити один одному. Тому досвід молодої людини не завжди йде в гармонії із досвідом старшої. Досвід допомагає нам в житті, хоч він буває позитивний і негативний.
Дехто каже, що роки не завжди відповідають пережитим досвідом,  але ніхто не може заперечити, що досвідчена людина користується авторитетом.
В історії з рибаками та ловитвою риб бачимо, що їхній досвід був на перешкоді до успіху. Адже з нічим причалили до берега – “Наставнику, всю ніч трудились ми й нічого не піймали,…”. Натомість почули: “Відчали на глибінь та й закиньте ваші сіті на ловитву.” Цей наказ був в супереч досвідчених рибаків та все ж таки Петро виконав прохання і був великий успіх, що аж інші прийшли допомагати витягнути рибу.
У твоєму житті були такі ситуації, коли Господь просив тебе зробити те, що заперечувало твоєму досвіду? Що сталось після того, як ти його не послухав(ла)? А що сталось, коли все ж таки послухав(ла)?

Ці відповіді допоможуть тобі пізнати твоє духовне життя. Ти можеш поділитися із іншими цими запитаннями і твоїми відповідями, щоб краще обговорити цю тему і зробити ще один крок у твоєму духовному житті.