- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Боже Слово сіється, а як його зібрати?

Loading

Коли говорить людина і ти її слухаєш, то слухаєш вухами, а коли роздумуєш, то чуєш свій голос і слухаєш серцем. Точки до роздумів:

1.Ось вийшов сіяч сіяти. І як він сіяв, одне зерно впало при дорозі, і прилетіли птахи та видзьобали його. Ця притча нам звертає увагу на те, як ми сприймаємо Божу науку, яку чуємо у Церкві, читаємо в книжках, роздумуєм про неї на приватній молитві. Є такі моменти, коли ми відчуваємо, що це Боже слово не залишається у нас, його немов хтось забирає…

Задумаймося над тим: Чому диявол вириває ці поучення, чому не хоче, щоб ми їх зберегли? Що робимо, коли в часі проповіді, читання книжки, молитви приходить неуважність, розсіяність, думка про інші справи?

2.Інше впало на кам’яний ґрунт, де не було багато землі, і швидко зійшло, бо не мало глибокої землі; а як зійшло сонце, вигоріло і, не маючи кореня, всохло.
Захоплення – це перший і сильний порив, який допомагає нам прийняти новизну і жити нею якийсь час. Це короткий час, адже поверхове пізнання торкає тільки зовнішнє наше життя. Правдиве життя є в середині людини. Коли приходять випробування, тоді ми пізнаємо: чи у нас є поверхове, чи є глибокий стержень віри …
Задумайся: Чи у тебе був період захоплення вірою, церквою, молитвою? Скільки часу це тривало і чим це закінчилось? Що сталось потім, в час кризи?

3. Інше впало в терня, а терня виросло й заглушило його.
Постійність веде до зріслості. на цій дорозі ми будемо мати постійний вибір із критерієм: що важливіше? Відповідь буде визначати наші цінності життя, тобто – що є на першому місці і що є основою в житті, мати багато дочасних речей чи бути великим у вічності?
Задумайся над собою: Пригадуєш добрі мрії і бажання, які залишились забутими, або заглушеними іншими справами? Які є приклади твого вибору між вічним і дочасним? Були такі ситуації, коли приходилось вибирати між гріхом і добрим ділом, між егоїзмом і жертвенною любов’ю?

4.Інше впало на добру землю і дало плід: одне в сто разів, одне в шістдесят, одне в тридцять разів.
Коли зерно проростає, то росте і дає плоди. Коли Боже слово живе в людині, то дає явні плоди і це видно по її вчинках. Таким чином віра в серці стає явною у вчинках.

Можеш пригадати, як Боже Слово тебе перемінило і як це стало видно іншим людям, тобто зі сторони?

Луки 8:4-15

Ці відповіді допоможуть тобі пізнати твоє духовне життя. Ти можеш поділитися із іншими цими запитаннями і твоїми відповідями, щоб краще обговорити цю тему і зробити ще один крок у твоєму духовному житті.