І станеться, що один буде тішитися, а інший мучитися, …..

Loading

і тоді відкриються очі на інших

1. Був один чоловік багатий, що одягавсь у кармазин та вісон та бенкетував щодня розкішно. Убогий же якийсь, на ім’я Лазар, лежав у нього при воротях, увесь струпами вкритий;він бажав насититися тим, що падало в багатого зо столу; ба навіть пси приходили й лизали рани його.

У притчі “про багатого і Лазаря” Ісус торкає делікатну тему про багатих і бідних. Дуже часто люди запитують: чому Бог одним дає багато, а інші не вилазять із бідності? Чому немає рівності між людьми? Багато ідеологій хотіли побороти нерівність і їм невдалось.
Використовували силу і закони, але результату доброго не було. Мінялись люди, але загальний стан – ні. Кожна людина неоднакова і вільна, тому використовує свої здобутки у міру своїх можливостей, але також і своїх бажань.

Задумаймося над тим: Чи дійсно є можливо, щоб була рівність між людьми? Як її осягнути? Що робимо конкретно для цього?

 

 

 

2. Та сталося, що помер убогий, і ангели занесли його на лоно Авраама. Помер також багатий, і його поховали. В аді, терплячи тяжкі муки, зняв він очі й побачив здалека Авраама та Лазаря на його лоні,

Звернімо увагу, що багатий не бачив бідного Лазаря при земському житті, але коли потрапив в пекло, тоді відразу зауважив його, просячи для себе допомоги. В народі кажуть: багатство і розваги засліплюють очі. Отож, потрібно бути обережними із зростанням якості життя, із безтурботністю, щоб часом не “осліпнути”.

Задумаймося: Чи дійсно багатство відсторонює нас, а труднощі відкривають наші очі на інших людей і ми зауважуємо гірших від себе? Що робимо, щоб не “осліпнути” в цьому світі, який спонукає до розкоші і багатства?

 

 

3. ти одержав твої блага за життя свого, так само, як і Лазар свої лиха. Отже, тепер він тішиться тут, а ти мучишся.

В цьому світі все мінливе, незмінне – лише у вічності. Давно знане прислів’я “все так не буде”, не буде так, як є зараз – досвід багатьох це підтверджує. Тому не вартує захоплюватися станом, в якому ти перебуваєш сьогодні, адже завтра все може змінитися. Постійність і незмінність буде у вічності.

Бог не запитає про наші багатства і знайомства, наш соціальний стан і церковні чини. Бог запитає: чи мав відкриті очі на інших і чи використовував все, що Він дав для користі людей?

Задумайся над собою: Що залишається незмінним в житті людини? Чи ти вважаєш себе “багатим” перед тими, хто має менше? Чи можуть багаті бути “вбогими” а вбогі “багатими”?

 

 

У світі існує бідність не тому, що є бідні, а тому, що багаті не діляться із тими, хто має менше. Мати Тереза з Калькути

від Луки 16.19-31

Ці відповіді допоможуть тобі пізнати твоє духовне життя. Ти можеш поділитися із іншими цими запитаннями і твоїми відповідями, щоб краще обговорити цю тему і зробити ще один крок у твоєму духовному житті.

Залишити відповідь