Перед тим як пошкодувати гроші, подумай чи не будеш шкодувати за свою скупість все життя?

Loading

Літо. Надворі спека. Ти в чужому місці, далеко від рідного дому. Спрага мучить і збільшує втому від жаркого дня.
Але, на щастя, ти в сучасному місті. Для сучасного суспільства подібні трудності – це не проблема. Щоб зменшити терпіння і полегшити життя на допомогу прийшла техніка. Тому апарати із холодною, водою знаходяться у видних і легкодоступних місцях. Вони стоять і ласкаво запрошують скористатися з їхніх послуг.
Щоправда ціни там інші ніж в матінки природи, навіть значно різняться від магазинних цін. Можливо в 3 рази, або й чотири, а подекуди і в десть разів. Що ж за зручність потрібно платити додатково. І тепер до цього нас привчають ще змалку.
Ось тепер ти стоїш перед вибором:

зскористатися із зручності і  переплатити за це важко заробленими грошима, або ж продовжити терпіти і очікувати задоволення потреби, але вже за малий гріш, а можливо й безкоштовно.

Що буде ж цінніше в даній ситуації, туди й буде схилятись вибір.

А якщо цінності зміняться, тоді і все зміниться, але не завжди.
До прикладу, якщо той, хто потребує напитися води – це не ти, а це твоя дружина/чоловік, чи дитина, чи твій друг, або незнайомий чоловік, який не має грошей.
Гіркий досвід повчає, що є велика різниця між тим, коли шкодуєш для себе і тим, коли відмовляєш іншому у його потребі.
Коли відмовляєш собі – це можна назвати жертвенність, а коли іншому, то напрошується слово «скупість».
Жертвенність на користь слабшого, більш потребуючого від тебе – це прояв безкорисливої любові. Скупість, яка би вона не була, це прояв нелюбові, це ознака зраненої душі, яка в минулому пережила нестачу любові, якій було відмовлено любов через шкодування грошей чи іншого матеріального блага. Тепер ця скупість стоїть на сторожі твоїх мізерних дібр, але це й сторож є водночас і ворогом для тебе, бо не хоче щоб ти наповнювався радістю і миттю щастя від очей твого ближнього.

Ось ти далі стоїш і роздумуєш біля цього залізного ящика, який влаштував тобі екзамен на людяність. Гроші лишись неторканими, спрага залишилась невтамованою, любов залишилась зраненою.

Минають роки, але не минають спогади про те, як матеріальне стало вище над людське, а ти став жертвою цього «потерпи, це марна трата грошей». Така дрібниця, а така велика душевна рана.

Може тому деякі батьки не шкодують своїм дітям, щоб вони мали все необхідне, щоб відчули як це приємно, коли сильніший дбає за слабшого.
Може тому, коли дивлячись на твою жертвенність, у відповідь буде жертвенність іншого.

Спрага мучила обох. Він не міг дозволити собі переплатити за звичайну воду у 10 разів більше від її магазинної ціни. Вона насмілилась попросити гроші. Для себе було шкода, для неї – ні. Вона зробила ковток і поглянула йому в очі і тихо промовила: «можу я тебе пригостити водою?»
Він поглянув на пляшку і це вже не була дорога по ціні вода, це була вода дарована людиною, яка щойно відчула, що її люблять, цінують більше ніж гроші.

Італія. 2012 рік. Літо. По новинах передали новину, що чоловік застрелив бармена серед білого дня і на очах у всіх. Згодом виявилось, що це був батько хлопця, якому той бармен кілька хвилин тому відмовив склянку холодної води з крану, бо той не мав біля себе грошей. У той час надворі була справжня спека, температура була близько 40 градусів.

Агресія породжує агресію, любов – любов.

 

 

Залишити відповідь