- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Родовід Ісуса – у Бог немає нічого неможливого! Духовний родовід, духовне синівство

Loading

Дорогі браття і сестри у Христі, у сьогоднішньому уривку Євангелії (Матея 1,1-25.) ми чуємо довгий список імен родоводу Ісуса. Саме ці імена пригадують нам шлях Месії до Людства. Саме в цьому родоводі ми можемо побачити трудності і небезпеку зупинити цей прихід, але Божа Любов зробила усе можливе, щоб ця подія сталась.
Старий заповіт починається в особі Авраама, чоловіка, що жив вірою в Бога і завершується в особі Йосифа, чоловіка, що також був ведений вірою. Почався цей родовід із простого чоловіка пастуха і був вознесений цей рід до царської велечі та завершився простим теслею. У цьому родоводі ми зустрічаємо праведних людей і великих грішників, тихих і незамітних і також із середовища знатних людей, яким Бог довіряв відповідальні справи. Часто Гріх був перешкодою до збереження єдності із Богом, і тоді Бог відвертався від народу, але з покаянням Бог далі продовжував благословляти своїх вірних. Так шлях вірності завершився на певному етапі на Йосифові. Йосиф не дав потомство, не сказано, що він породив Ісуса, а вживається лише ім’я Марії, з якої народився (пасивна дія) Ісус, званий Христос.
Таким чином розпочинається нова епоха, яку ми назвали Новим заповітом. І бере початок від самого Бога.Це початок нового духовного родоводу не через кровну спорідненість, не через національність, а через духовне синівство, через віру в Ісуса Христа!
Заповіт – це угода, договір. Старий заповіт – це була угода вірності між Богом і Авраамом. Будеш мені вірним, то будеш мати і продовження того, що є і помноження його, та й будеш мати майбутнє. Дотримання цієї вірності, було підтвердженням віри в Єдиного Бога.
Новий заповіт – це не скасування старого, а його доповнення. Вірність між Богом і людиною далі має велику силу і поширюється тепер на всіх, хто прийме цю вірність через Ісуса Христа.
Ісус приходить до людей, щоб здійснилась більша єдність між Богом і людиною. Саме Він в собі поєднав одну і другу природу і Боже з людським з’єдналось. Саме Він розширив рамки вибраного народу і вийшов за межі єврейської національності, щоб усіх, хто увірує отримав Спасіння. Саме про це ми згадуємо щороку і щороку дякуємо за цей прихід Спасителя.
Адже щороку ми можемо свідчити про присутність живого Бога в нашому житті. Адже присутність Бога – це вже перемога над злом і над гріхом. Отож готуймося до Різдва, згадуючи присутність Бога в нашому житті: де працюємо, живемо, відпочиваємо і т.д.
Бог живий! Він прийняв плоть і замешкав між нами! Чи може бути більший вияв близькості? Тепер нам залишається визнати Його присутність, особливо в цих святкуваннях бути готовими Його прийняти. І Дім наповниться радістю. Приготовляймося до духовної зустрічі із Христом, щоб відновити свій духовний родовід.