Змінити “чому?” на “для чого?” Служіння в громаді – взаємне ділення дарами

Loading

Дорогі браття і сестри у радості і в духовному пережитті Воскресіння Христового, у сьогоднішньому уривку з Євангелії від Івана Ів 9:1-38  ми пригадуємо сліпого юнака, якого було зачислено до грішників тільки через те, що він мав фізичну ваду.
“Хто згрішив?” – це було основним запитанням для людей, котрі звернули увагу на людину, яка потребувала допомоги. Таких фальшивих добродіїв ми маємо і по-сьогодні, тобто тих, котрі ставлять “діагноз”, шукають причини, щось вишукують у минулому і на цьому все закінчується. Виявляють увагу, але ніякої конкретної доброти.
Ісус нам приніс надію, вчить нас дивитися вперед, не зупинятися на труднощах, а думати, як використати все на добро. Христос каже, що трудність юнака є на Славу Божу, що діла Божі виявились на ньому! Ось тому подумаймо, що заважає нам подивитися на наші труднощі і сказати самому собі: це для того, що діла Божі виявилися на нас!
Ось так Господь змінює наш погляд на життя, ось так Він допомагає нам змінювати наше життя, але без нас наше життя не зміниться.
Подумаймо: наскільки би було слушним змінити життя в наших домашніх і в храмових церквах ?
Ці зміни можуть бути можливими, коли ми пізнаємо, який ми маємо погляд на Церкву, на церковне життя. Може потрібно змінити цей погляд, щоб змінилась і думка про Церкву, і про церковне життя.
Апостол Павло повчає, що Святий Дух обдаровує поодиноких осіб різними дарами: пророцтвом, служінням, учителюванням, потішанням, подаванням, головуванням, милосердствуванням (див. Рим. 12,6–8; 1 Кор. 12,28). Отже у Церкві збираються ті, котрі не вважають Божі дари своєю власністю, а в усьому хочуть діяти «на спільну користь».А я, зі свого боку, вам заявляю, що я тут раб і Ваш слуга, за прикладом Господа Ісуса.
Чим можу бути корисним, як можу допомогти, кому можу послужити?
Ці запитання мають допомогти нам проявити ті дари, що дані нам на взаємне служіння. Якщо з Божого провидіння ми об’єднались, то не просто так, а для того, щоб бути разом, служачи один одному дарами Божими.
Церква не може бути місцем, де хтось використовує у своїх цілях інших, Церква – це місце, де є взаємне служіння.Тому, коли ми йдемо до Церкви, добре би було, щоб ми себе запитали: чим я можу послужити Богові і людям?
Єпископи закликають до обновлення нашої церковної спільноти, щоб була живою спільнотою, а означає, що нам слід звертати більше уваги на нашу співпрацю «на спільну взаємну користь». Ніщо і ніхто не може бути відкинений. Бо навіть недосконалості інших, як учить нас Спаситель, можуть бути на виявлення діл Божих.
Стараймося бути відкритими до великої різноманітності дарів, які Господь нам посилає, і не шкодуймо ні часу, ні талантів, ні скарбу на будування цієї Божої спільноти, якій мають виявитися діла Божі.

Залишити відповідь