Успення Богородиці: Блаженні ті, хто слухає слово Боже і Його зберігає

Loading

Дорогі в Христі браття і сестри, ось закінчився Успенський піст, що мав на меті спонукати нас до роздумів над нашим життя і нашою кончиною. У цьому пості ми мали прекрасне торжество – Преображення Господнього, яке нам пригадало про зміну нашого життя за дією Духа Святого, тобто Обожествленням. У цей же день ми приносили плоди землі в знак благословення: на подяку і освячення Божих дарів і плодів людської праці. Цей піст був останнім постом у церковному календарі. Він є малим, триває всього 14 днів, і цього достатньо для підведення простого підсумку: які зміни сталися за цей пасторальний рік? Як духовно зросли? Які плоди нашого благочестя принесли Богові? Як досволили Божій ласці діяти в ділах милосердя?
З Маріє розпочинаємо і з Нею завершуємо
Тепер ми наблизились то Торжества Успення Богородиці. На Сході і на Заході у свята різні назви. Греки називають його «занурення в сон» (Успіння) і далі доля Марії залишаєтья таємницею. На Заході богослови пішли далі ж і пояснюють відсутність мощей Богоматері небовзяттям, тому закріпилось латинське слово «взяття», «прийняття» Асунта. Віруючі цей день часто сприймають як Друге Воскресіння, адже служиться в храмах винесення плащаниці Матері Божої та твориться її особливе почитання немов у Страсний тиждень. Такі Богослуження спонукають нас задуматися і над наших життя і особливо кончиною.
Це свято є останнім торжеством у Церковному календарі, який починається 1 4(або по старому стилю 1) вересня. У логічній послідовності подій історії Нового Заповіту свято Успення Богородиці завершує цей історичний літургійний круг, що розпочнеться тожеством Різдва Пресвятої Діви Марії 21 вересня.
Так Церковний календар починається із народження простої жінки, яка погодилась на  Божественну дію Духа Святого і зазнала Обожествлення із переставленням до неба. І це мабуть не випадково, адже ця жінка, повна благодаті, Марія, є прикладом для кожного християнина. Її життя – це життя цілковитої Богопосвяти через виконання Божої волі.

Євангелія від Луки 11:27-28 жінка якась, піднісши голос з-між народу, мовила до нього: “Щасливе лоно, що тебе носило, і груди, що тебе кормили.”  А він озвався: “Справді ж блаженні ті, що слухають Боже слово і його зберігають.”

  Марія є досконалим прикладом того, як слухати Слово Боже і Його зберігати через ціле життя.
Дорогі вірні у Христі, за прикладом Марії шукаймо нагоди єднатися з Богом, перебувати у роздумах та молитві з Його Божим Словом. І наш кінець життя буде нагадувати ось це успіння, упокоєння. По тому який є наш душевний стан тепер, можемо припустити яка буде наша кончина: це буде велике страждання чи упокєння, тобто спочинок в Бозі?

Залишити відповідь