Хай Бог тебе благословить

Христос рождається! Воістино славімо Його! тільки Його у день Його народження.

Розділ: Духовні роздуми. Написав о.Віталій ~ Січень 7, 2014. Видрукувати цей допис Видрукувати цей допис

Різдво. Чому святкуємо Різдво?  Чому чекаємо його і  чому готуємося до нього великим постом?
Такі запитання виникають тоді, коли ти чуєш побажання перед святкуванням, в часі самого Торжества.
Прислуховуєшся і чуєш: бажають щасливого Різдва, бажають веселих свят, смачної куті, гучних колядок, родинного затишку. А Хіба задля цього прийшов Христос?
Хіба задля цього встановили святі отці це Торжество?
Хіба ми чуємо про це у різдвяних молитвах чи поученнях духовних наставників?
Запитаєте, а що тут поганого у цих побажаннях?

Поганого не хочу ні бачити, ні шукати, ні говорити про нього!

А от звернути увагу на те, що духовне торжество замінилось народним фольклором і про духовність вже не згадується, хочеться звернути увагу.

Свято то християнське і ми християни! А що залишилось Христового у цьому “веселому” і “щасливому” і ще “смачному” торжестві?

Мабуть що назва!

Назва гарна – Різдво! А якщо запитаємось, що вона означає, то багато скажуть: свято серед зими, коли їдять кутю, співають коляду, … Різдво, що ж означає це слово?

Походить від родитися і пригадує нам про народження. Значить ми святкуємо прихід, народження Ісуса.

Ось тепер потрібно задуматися, а скільки уваги отримає Ісус в день свого народження?

Чи це Святе Дитя не подібне до дитини, якій справляють день народження і запрошують багато гостей, а за цілий день навіть не заговорять ні слова? Гості повеселяться, смачно поїдять, щасливо проведуть час, поспівають, виговоряться… а дитина? Яке це свято для неї?
Хіба не було би дивним, коли на ваш День народження, вітали би ваших гостей і складали би їм побажання, щоб їм було добре у день вашого свята? Смішно? Вже звиклося … і рідко хтось задумається чому так і чому не так.

Ось ми святкуємо День народження Ісуса і в цей день бажаємо один одному здоров’я, благополуччя, достатку,… але це ж хіба наш день?

Ісус народився. Хіба Він народився, щоб ми піднімали тости і пили за своє здоров’я, за любов, за те, щоб в нас “все було добре” і на столі і під столом?
Ісус народився, щоб перемінити світ. А ми можемо перемінити значення Його приходу і виховувати дітей та друзів, що Різдво – це час дарунків і знижок.
Ісус народився, щоб перемінити тебе. А ти можеш змінити це, і цей час для духовного обновлення зробити собі на відпочинок у сніжних горах.
Ісус народився, щоб донести нам, що Бог є з нами, але ми можемо у це час навіть не звернути увагу на Його присутність…
Ісус народився, … так Він народився і цього заперечити можна, але можна зробити все, щоб заперечити те, задля чого Він прийшов на цей світ, заперечити Його, як Месію і Спасителя.

Отож перед тим як відкрити свої уста і промовити слова привітання чи побажання,
перед тим, як відіслати відкритку чи надіслати на електронного листа,
перед тим, як вислати смс-повідомлення чи тупо скопіювати щось із нету, щоб його вставити комусь на facebook
перед тим подумай чи дійсно це різдвяне буде привітання? де слова Різдво, Ісус, Месія, Спаситель, переміна серця, Божа присутність бути центральними словами.

Отож, Христос рождається і воістино славімо Його, тільки Його у день Його народження.

P.s. Ой, чуть не забув…
Бажаю і благословляю вас на тиху зустріч із Месією, де ваше серце буде скромним вертепом і ваша тиха коляда буде духовною радістю – саме так станеться містика приходу Месії у життя людини, у твоє життя.

Переглядів було:1286

Місце для ваших відгуків

Якщо хочеш залишити свій відгук, то потрібно зареєструватись. Для входу та реєстрації на тисни тут Це займе мало часу, але дасть тобі доступ до сайту.