Христос рождається! Воістино славімо Його! тільки Його у день Його народження.

Loading

Різдво. Чому святкуємо Різдво?  Чому чекаємо його і  чому готуємося до нього великим постом?
Такі запитання виникають тоді, коли ти чуєш побажання перед святкуванням і в часі самого торжества.
Прислуховуєшся і чуєш, що бажають щасливого Різдва, бажають веселих свят, смачної куті, гучних колядок, родинного затишку. Слухаєш це все і думаєш: а хіба задля цього прийшов Христос?
Хіба задля цього встановили святі отці це Торжество?
Хіба ми чуємо про це у різдвяних молитвах чи поученнях духовних наставників?
Запитаєте, а що тут поганого у цих побажаннях?

Поганого не хочу ні бачити, ні шукати, ні говорити про нього!

А от звернути увагу на те, що духовне Торжество замінилось народним фольклором і про духовність вже не згадується. На це не просто хочеться звернути увагу, а відчувається необхідність дати дховну престорогу!

Свято то християнське і ми християни! А що залишилось Христового у цьому “веселому” і “щасливому” і ще “смачному” Торжестві?

Мабуть, лише назва!

А назва гарна – Різдво!
А якщо запитаємось, що вона означає, то багато скажуть: свято серед зими, коли їдять кутю, співають коляду, … Різдво, що ж означає це слово?

Походить від “родитися” і пригадує нам про народження. Значить, ми святкуємо прихід, народження Ісуса.

Ось, тепер потрібно задуматися, а скільки уваги отримає Ісус в день Свого народження?

Чи це Святе Дитя не подібне до дитини, якій справляють день народження і запрошують багато гостей, а за цілий день, навіть, не заговорять до неї ні слова? Гості повеселяться, смачно поїдять, щасливо проведуть час, поспівають, виговоряться… а дитина? Яке ж це свято для неї?
Хіба не було би дивним, коли на ваш День народження, вітали би ваших гостей і складали би їм побажання, щоб їм було добре у день вашого свята? Смішно? Вже звиклося … і рідко хтось задумається: чому так і чому не так?

Ось ми святкуємо День народження Ісуса і в цей день бажаємо один одному здоров’я, благополуччя, достатку,… але це ж хіба наш день?

Ісус народився. Хіба Він народився, щоб ми піднімали тости і пили за своє здоров’я, за любов, за те, щоб в нас “все було добре” і на столі і під столом?
Ісус народився, щоб перемінити світ.
А ми, так виходить, можемо перемінити значення Його приходу і виховати дітей та навчити друзів, що Різдво – це час дарунків і знижок..
Ісус народився, щоб перемінити тебе.
А ти можеш змінити цю місію, і тоді цей час для духовного обновлення, ти можеш зробити собі відпочинком у сніжних горах.
Ісус народився, щоб донести нам, що Бог є з нами.
Але ми можемо у це час навіть не звернути увагу на Його присутність…
Ісус народився, … так Він народився і цього заперечити можна, але можна зробити все, щоб заперечити те, задля чого Він прийшов на цей світ, заперечити Його, як Месію і Спасителя.

Отож перед тим, як відкрити свої уста і промовити слова привітання чи побажання,
перед тим, як відіслати відкритку чи надіслати електронного листа,
перед тим, як вислати смс-повідомлення чи тупо скопіювати щось із нету, щоб його вставити комусь на facebook
Ось, перед тим подумай:
чи дійсно це буде різдвяне привітання? де слова Різдво, Ісус, Месія, Спаситель, переміна серця, Божа присутність будуть центральними словами.

Отож, Христос рождається і воістино славімо Його, тільки Його у день Його народження.

P.s. Ой, чуть не забув…
Бажаю і благословляю вас на тиху зустріч із Месією, де ваше серце буде скромним вертепом і ваша тиха коляда буде духовною радістю – саме так станеться таїнственність приходу Месії у життя людини, у твоє життя.

 

Залишити відповідь