Ми можемо виявляти повагу до Бога у символі любові

Loading

Дорогі браття і сестри, сьогодні ми вшановуємо торжество Воздвиження Чесного і Животворного Хреста Господнього. Згадуємо про той історичний факт, коли імператриця Олена, мати імператора Констянтина, котрий дав свободу християнам у 4 ст., віднайшла хрест Господній у Єрусалимі. Так із свободою віри стала свобода зовнішнього почитання Християнства, так прихована віра стала явною: свічник має бути виставлений наверх, щоб світив іншим!
Колись хрест був відкинутий, а тепер віднайдений і прийнятий, Хрест був забутий і схований в землі, а тепер піднесений і об’явлений почитателям, хрест був зневажений, а тепер пошанований.
Три дні пройшло після смерті Спасителя і Він Об’явився, бо все приховане стане явним. Подібно три століття пройшло і сталось віднайдення хреста, тобто піднесення із-забуття та прихованості.
Вшановувати хрест тільки заради хреста – це ідолопоклонство, а зараз символу любові – це повага
Ісус Спаситель це ганебне знаряддя смерті освятив своєю смертю, адже саме на цьому древі відбулося відкуплення цілого людства від вічного прокляття, адже саме на цьому древі Христос показав любов до Отця і до людей. Хрест став символом любові між Богом і людиною. Тому кожного разу, коли ми вшановуємо хрест, згадуємо про жертвенну любов, яку показав Син Божий. Кожного разу, коли цілуємо хресне знамення, ми вшановуємо любов і вірність, яка була засвідчена до останнього подиху.
Ось тому знак хреста став для християн знаком спасіння. Ми благословляємо себе та інших цим святим знаменням, ми виставляємо хрест на найвиднішому місці в оселі, ми носимо його на собі. Ми хочемо наслідувати Спасителя: візьміть свій хрест і йдіть за мною. Ось тому хрест – це не є знаком терпінь, а знак – Любові, прийняття Божої волі, знак вірності Небесному Отцю.
Почитати хрест – це велика честь і водночас відповідальність перед Божою Любов’ю.
Христос взяв хрест і поніс його, щоб показати любов до Отця і до людей, а ми для чого його використовуємо? Який є наш хрест? Як ми його несемо? Як ми його почитаємо?
Щоб не забутися
Одного разу жінка зробила помітку на руці і її подруга запитала: а чому малюєш на руці? Та відповіла: “Для того, щоб не забутися виконати деякий обов’язок”. Ми носимо хрестик, щоб також не забутися про наш християнський обов’язок?

Залишити відповідь