Молитва позбавляє нас лукавства

Loading

Дорогі браття із сестри, цього року ми розпочали Великий святий піст. Після такого молитовного тижня ми могли мати різні пережиття в молитві. Читаючи в особливий спосіб Книгу псалмів (щодня по 5 псалмів), ми мали нагоду об’єднатися в єдній молитовній атмосфері, але мабуть кожен по-своєму пережив її: комусь було важко молитися через незрозумілі і дивні слова, хтось навпаки – мав піднесення, бо у рядках віднаходив близьке для себе пережиття, хтось просто виконував обов’язок…
Щирість – не має лукавства
Сьогодні, у першу неділю посту, у Торжество Православія, свята Церква подає у Євангелькому читанні уривок про Натанаїла, про того, про кого Сам Господь сказав: “Ось справжній ізраїльтянин, що нема в ньому лукавства”
Зауважмо, що цей чоловік зробив справжнє визнання віри у першій же зустрічі, відразу після знайомства: «Учителю, ти – Син Божий, ти – цар Ізраїлів.» Дивно, що не знавши Христа раніше, зумів розпізнати Його серед інших і визнати при першій же зустрічі. Пригадуються слова Спасителя: “Чисті серцем Бога побачать”.
Натанаїл був чоловіком, у якого не було лукавства ні перед собою, ні перед людьми, ні перед Богом. Тому чистота серця і розуму дали йому можливість у простоті пізнати Христа-Спасителя.
Між правдою і брехнею
Коли говоримо правду і живемо у правді, зберігаємо чистоту серця. Життя тоді стає спокійним і простим. Людина, що живе правдиво відчуває велику свободу. Журба полонить тих, хто клопочиться, хто постійно переживає і думає, як би то можна було би викрутитися, схитрувати.
Хто перебуває у правді, той відмовляється від ідеї: мати за будь-яку ціну, правдами і неправдами. Це тоді, коли хтось задумав щось мати, але йому не вдається, то здобуває бажане навіть в нечесний спосіб. Хто перебуває в правді, той має силу сказати “Ні” всьому, що стосується всякого роду хитрощів, обману, фальшивості.
Навіть найменша неправда забруднює серце і робить його нездатним відчувати присутність Бога.
Молитва – це засіб, щоб позбутися лукавства і захистити себе перед непрвдою
Дуже часто людина впдає в гріх тоді, коли забуває за Бога. Хто молиться регулярно, той зустрічається з Богом і диявол вже не має такої можливості звести людину на хибний шлях.
Правдива і щира душа на молитві зустрічається з Богом і обожествлюється, наповнюється Божим Духом. Тоді навіть погляд на світ і на ближніх змінюється.
Які би не були гріхи твої, але буде щире розкаяння, то Бог все простить і вирівняє дороги твого життя.

Залишити відповідь