- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Молитися щиро і зростати в молитві

Loading

Слава Ісусу Христу! Дорогі браття і сестри, об’єднані у молитві перед нашим Добрим Отцем! Ми поступово завершуємо цей святий Піст і в цьому останньому тижні далі роздумуємо над молитвою, щоб приготуватися до Страсного тижня і до Торжества Світлого Воскресіння Христового, щоб ще більше об’єднатися в молитві.
Яка має бути наша молитва?

Завдяки псалмам ми відкрили те, що наша молитва має бути щирою. Щоб наше серце не обтяжувалось, ми повинні відкривати його перед Богом, розділяти з Господом всі наші турботи і клопотання, всі наші піднесення та успіхи. Інколи наше серце може наповнитися страхом, або й розчаруванням від подій в суспільстві чи окремих вчинків людей, саме тоді не закриваймося в собі і не виливаймо негатив на інших, а виказуймо це все Богові, як Доброму Батькові, який вислухає нас, Своїх дітей та утішить. Це чудово, коли наші відносини з Богом не будуть формальними і холодними, а навпаки – близькими та простими. Хто молиться і відчуває холодні відносини з Богом на молитві, той може бути, нажаль, далеким від Бога і Його Царства. Спробуй змінити свої віносини із Богом і це позначиться на молитві.
Щира молитва це початок, але не кінець.
Пригадується приклад одної дитини, яка молилася за котика, за улюблену ляльку і т.д. Батьки тільки усміхалися, бо знали, що така дитяча молитва також має своє призначення і свою цінність. Звичайно, що Бог по-особливому ставиться до такої “дитячої молитви” і цінує щирість, але чи Він спішить, щоб її виконати?
У сьогоднішньому читанні ми зустрічаємо звернення апостолів:
Яків же та Йоан, сини Заведея, підходять до нього та й кажуть йому: “Учителю, хочемо, щоб ти нам зробив те, чого попросим.”
Таке звернення не нагадує нам таку “дитячу” молитву? Вони були щирі з Учителем, але Ісус не відреагував позитивно на їхнє прохання.
Ісус же сказав їм: “Не знаєте, чого просите…”
Так, молитва – це розмова з Богом, але це не є “маніпулятивний інструмент”, завдяки якому Бог має виконувати наші забаганки. Інколи ми можмео бути в чомусь засліпленні, або в незнанні і, як мала дитина, із дрібної трудності робимо велику трагедію. Ось тому, нам потрібно не зупинятися на щирості у молитві, але зростати у вірі та довір’ї перед Богом.
Не так воно хай буде між вами, але хто з-між вас хоче стати великим, хай буде вам слугою, і хто з-між вас хоче бути першим, хай буде рабом усіх.
Спробуймо на молитві думати не тільки про свої бажання і свої потреби, але щоб було добре для інших, для всіх.

Одного разу людина просила в Бога, щоб знайти велику суму грошей і тоді це принесе їй радість. Ангел шепнув на вухо тому молільнику: “але для цього потрібно, щоб хтось згубив їх і це принесе комусь великі сьози” Може і нам потрібно переглянути свої егоїстичні бажання?