- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Ангели наші ближні, які дають нам приклад бути милосердними

[1]

Дорогі браття і сестри,  читаючи притчу про Доброго Самарянина у Євангелії від Луки 10:25-37, ми можемо побачити чотири категорії людей: грабіжники, потерпілий, учителі закону і милосердний чужинець.
Усі різні, хоч мали дещо спільного Наприклад: кожен хотів покращити своє становище, хоч кожен розумів на свій лад. Чоловік, що вертався з Єрусалиму до Єрихону, мабуть був торговцем і заробив гроші у великому місті, грабіжники хотіли заробити за рахунок біди іншого, учителі закону – сумлінно виконуючи свою роботу і мабуть не хотів вплутуватися у чужу історію, а милосердний самаритяни покращив свою доброту і врятував життя іншого.
Ми хочемо змінити світ?
Як розбійники? За рахунок інших?
А може як законовчителі? Просто виконуючи свою роботу, повчаючи інших і байдуже робити вигляд, що нічого поганого не сталось, або така вже “Божа воля”, значить так має бути.
Ісус звертає увагу нам на милосердного ДОБРОДІЯ, який вірив в силу доброти. Вірив, що добро переможе зло. Вірив, що милосердя загоює рани у зраненого і повертає йому життя.
Ісус наказав нам любити такий людей, як самих себе і вважати їх за ближніми, або ж найближчими, ті, хто має бути поруч.  Ми маємо бути близько добрих, милосердних людей.
А де ж їх стільки на брати?
Маємо самі ними стати і зв’язувати один одного зв’язком взаємної любові.
Сьогодні хочемо пригадати всіх тих, котрі зуміли бути для нас “добродіями”, тими, хто залишив у нас відбиток доброти. Якщо любов залишається на словах, то це філософські роздуми, а якщо любов видно в ділах, то це дійсність життя!
Якщо хочеш бути любленим людьми, то почни любити їх першим
Запитай в людей: чим можу послужити, чим можу бути корисним? Ніколи не будь байдужим, не виправдовуй себе, посилаючись на зайнятість чи ще щось, що тебе визнажує і творить душевну пустоту, заглушаючи голос своєї совісті.
Ангели – це наші ближні
Ангели – це добрі духи, які перебувають у Божій радості, які служать Богу і людям, які творять нерозривну єдність Любові між Творцем і творінням.
Добрі Ангели показують нам приклад служіння Богу в радості. Саме вони є тими добродіями, як Милосердний Самарянин, які постійно готові нам допомогти і, навіть, залікувати наші рани після духовного упадку. Маємо їх постійно призивати своїми моліннями, та добродійністю. Ми, християни, віримо в силу доброти, яка зброєю милосердя зуміє перемінити світ.