Різдво Христа – свято скитальців

Loading

Христос Рождається! Божого благсоловення для всіх скитальців, тих, хто переживає на собі те, що досвідчила Свята Родина Різдво Христа – свято скитальців Дорогі браття і сестри, у неділю після Різдва ми згадуємо про події, що стались по народженню Божого Сина.

Вражає те, що доля Христа була наповнена постійними подорожами, скитаннями у чужих оселях, пошуках прибіжища та кращого становища вже від перших років людського життя. Йосиф і Марія була відкриті до пізнання Божої волі і через ангелів пізнавали, що і як мають робити.

Читаючи сьогодні цей уривок, можемо побачити паралель між життям Святої родини і життям багатьох скитальців, імігрантів, що залишили рідну домівку і край свій, та вдались у пошуки кращої долі.

Скитальці одні радісні, а інші у полоні смутку.
Щоправда ця паралель обривається на тому факті, що інколи серед іммігрантів, скитальців зустрічаються люди, які вирушили в незнані краї, але не прийняли такий спосіб життя і мучать себе та інших. Бувають випадки, коли люди викреслюють із свого життя дні скитання. Дехто проводить дні у постійних наріканнях та ностальгічних істериках, при цьому не повертається додому, хоч має на це можливість. Це викликає подив: бо є нарікання за зроблений вибір, але немає жодних змін на покращення! Таким чином для таких людей вже тут на землі життя перетворюється в пекло.
Але ж покидають постійне місце для того, щоб знайти краще!
Ісусова сім’я показує нам приклад тих, котрі повністю поклались на Божу волю, за що постійно благодарили Бога, постійно возсилали похвальні моління за кожен прожитий день. Вони залишали одне і йшли на зустріч другому, приймаючи все, що Бог їм давав через інших людей. Відтак повернулись щасливими у край свій. Уважаймо на те, що хоч дехто і викреслює дні скитання із життя свого календаря, але в Книзі Життя все записується.

Ось тому, ми маємо брати приклад, маємо молитися і просити дару розпізнання Божої волі, щоб усе, що ми зустрічаємо у чужих краях вийшло нам на користь. Святе Писання каже: хто покладається на Бога, то Бог його спасе.

Хто вже має добрий досвід жити за Божим провидінням, той нехай передає свій досвід іншим. Нехай навчить новоприбульців чи тих, хто в кризі, що це означає покладатися на Бога. Хай діла милосердя наповнюють наші відносини і будуть зв’язком взаємної допомоги і підтримки.

Адже хіба бувають ті, хто з Божого провидіння пустився в дорогу і Бог його не підтримав через добрих людей?