Бог є мій батько, а Я?

Дорогі браття і сестри, наступним кроком у приготовленні до Великого посту є роздуми над Богом, але краще сказати роздуми з Богом про наші відносини із Ним, про те, хто Він є для нас, як ми ставимось до Нього?
Сьогодні ми запрошені подивитися на наші стосунки з Богом, чи вони нагадують нам стосунки між Батьком і Його дитиною?
Ісус нам відкриває Бога, як батька. Молимось кожного дня молитву ОТЧЕ НАШ. У молитві Вірую ми кажемо: Вірую в Єдиного Бога Отця…
Уста наші визнають Його за Батька, а вчинки нашого життя?
«Все мені можна», та не все корисне.
В листі апостола Павла читаємо: «Все мені можна», та не все корисне. Відчуваємо у цих словах свободу людинн, що була дана самим Богом. Свобода – це вияв любові!
Бог радо дає нам свободу і хоче, щоб наша любов но Нього була вільною, невимушеною чи насильницькою. Бог є вільний і хоче, щоб ми були подібні до Нього.
Кожного разу, коли ми відходимо від Бога, від Його заповідей і робимо гріх, ми підтверджуємо те, що ми вільні. У притчі про Доброго батька, на це звернено велику увагу. Батько спокійно відпускає сина, спокійно дає йому маєток, не контролює і старшого сина: ”все моє є твоє!” Відчуєвамо велике середовище любові, в якому виростали сини, відчуваємо також можливість вибору: бути чи не бути із батьком.
Добрий Небесний Батько нам створив всі можливості, щоб ми відчули Його любов, навчились від Нього, як це жити в любові. За нами вибір чи ми станемо людиною, яка хоче виконувати Божу волю чи ми залишимось лише формальними виконвацями: щоб все було ”нормально”.
Можу все, але чи це мені корисно? Це питання творить нам наш досвід, це пояснює нам Доброту Бога, який хоче, щоб ми росли і розвивалися, здобуваючи Духовний досвід.
Розумний батько дозволяє на малу помилку, щоб ми НЕ допустились великої! Бог дозволяє, щоб ми змарнували дещо у земському житті, щоб не втратили вічність. Батько хоче, щоб ми свідомо і добровільно пережили розлуку і радість зустрічі, щоб самі вирішили бути з Ним: день, рік, ціле життя, вічність. Бог є наш Батько, і відноситься до нас по-батьківськи, а ми? Як ми відносимось до Нього, що є тим, що показує наше синівство?
У часі посту ми будемо мати можливість більше пізнати Його Батьківську доброту і будемо мати можливість продовжити справу Батька стосовно Його заблудлих дітей.