- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю

Дорогі браття і сестри у Христі, в історії про матір з хананейського краю (Євангелія від Матея 15,21-28) бачимо чудовий приклад матері-заступниці, котра своїми благаннями випросила Боже милосердя для її дочки, котра була опанована злом. Ця історія нам пригадує наскільки є важливим заступництво інших тоді, коли сам собі не можеш допомогти. Пригадує, що бути заступником перед Богом за інших людей, це дуже відповідальна справа, адже ми просимо в Бога виявити милість. У той момент ми, уподібнюємось до адвоката, що просить у справедливого судді не карати винного, а помилувати.Це  у такій позиції ми маємо мати не тільки співчуття над “людиною у трудності”, ми повинні бути бути дуже второпними і смиренними, і мати тверду віру. Адже на нашій відповідальності є можливість змінити долю людини. Так і в народі кажуть: адвоката треба шукати доброго! Інколи хочемо допомогти, а можемо зробити гірше  і все через нашу некомпетентність і слабу віру.

Матір-хананянка  показала це і Христос виконав її благання
Дорогі браття і сестри, інколи ми також відчуваємо обов’язок бути заступниками перед Богом за дорогих нам людей. Молитва за інших – це діло милосердя, яке є виявом підтримки і віри. Більше того, у нашій спільній молитві ми часто вживаємо це молитовне благання: Господи, помилуй, Боже змилуйся над нами. Складається враження, що на нас покладена особлива місія – бути заступниками перед Богом за наших ближніх, особливо найбільш потребуючих.
Саме тому усвідомивши таку велику місію, ми в цьому році милосердя маємо запитати себе: чи ми є тими ДОБРИМИ заступниками?
Чи ми можемо заступатися за інших, якщо самі є в небезпеці?
Чи можемо вимолювати покаяння для грішників, якщо самі є в полоні гріха?

Молитва праведника має велику силу, як каже писання! Тому перед тим, як приступити до святої справи заступництва, перед молитвою за інших пригадаймо чи ми самі є на дорозі спасіння, щоб молитва наша була справжнім виявом віри, як це показали праведники і найбільше Пресвята Богородице, котра постійно заступається за своїх духовних дітей і благає Сина Свого, щоб змилувався. Наслідуймо приклад святих і Матері Небесної, і побачимо, що і наші скромні благання будуть почуті і Боже милосердя очистить і наш народ від узів зла.

Молитва до Пресвятої Богородиці
віднова посвяти
Пресвята Богородице, зараз у цій хвилині відновлюю своє бажання  бути під Твоїм Покровом і благаю Тебе: Матінко моя Небесна, заопікуйся мною, моєю сім’єю і нашою церковною громадою.
Як, тоді на Голгофі Ти стала матір’ю для учня, так і сьогодні я хочу стати твоїм сином / твоєю дочкою. У Твої руки віддаю душу мою і тіло, – все моє життя. Віддаю моїх рідних, моїх братів і сестер у Христі. Прошу Тебе, добра Небесна Мати, будь нашою Ненькою та Заступницею!
Охороняй мене і моїх ближніх Твоїм Покровом у всіх небезпеках душі і тіла. Заступайся за нас перед Всевишнім та Своїми святими молитвами зменшуй Його Святий Гнів з причини наших гріхів! Вимоли кожному з нас ласку навернення і святого життя.
Я добре знаю, що Ти, Царице Неба, завжди успішно допомагаєш усім тим, хто з довірою віддається під Твій Святий Покров і твердо вірю, що під Твоїм Святим Покровом легше зможу уникати всіх небезпек для душі і тіла, та виконувати Божу Волю, а після смерті осягнути вічне щастя на Небі. Амінь.