Технологія на служіння Богу і Церкві

Технологія на служіння Богу і Церкві

Дорогі браття і сестри пройшло багато часу від проповіді Ісуса на землі. Сам Спаситель звертав увагу на те, щоб люди краще сприймали Його. Пригадується випадок, коли попросив у рибаків їхній човен для проповіді. Сьогодні із розвитком технологій ми маємо багато змін у нашій Пасторальній діяльності. Сучасні технології все більше присутні у храмах з метою, щоб покращити наше духовне життя.

Досвід показує те, що неправильне користування технікою може не лише ускладнити, а навіть стати перешкодою до духовного зросту. Що ж робити? Відповідь проста: нам потрібно навчитися користуватися новітніми здобутками.

 

Тема: Користуватися мікрофоном на користь чи шкоду у проповідуванні Божого слова?

Поради у читанні в часі Божественної Літургії

Читати Святе Письмо у храмі – це велика честь і відповідальність. Ще донедавна лише вибрані і посвячені на це люди могли читати Апостола у храмі. У теперішній час маємо благословення розширити коло церковних читців, але вимоги до них залишаються. Належне приготування і добре виконання довіреного служіння – це ознака глибокої побожності.

 

Духовна сторона

З трепетом перед Богом, старанністю у приготуванні, почуттям служіння Церкві маємо приступати до святої справи. Обов’язково попередньо ознайомитися із текстом. При потребі кілька раз прочитати на самоті вголос і зрозуміти зміст написаного, щоб потім відповідно передати характер тексту. Наголошуємо не впадати в артистизм чи надмірну емоційність, адже це не є читання нашої творчості. Натомість виразність, чіткість та інтонація схвалюється.

Подібно до священика, радимо молитися перед читанням за себе і за тих, хто буде слухати це слово.

Літургічна сторона

Після “Святий Боже” в часі читання “Прокімена” читець вже має бути біля місця читання перед мікрофоном. Підійшовши, слід зробити знак святого хреста і погляд свій зосередити на тексті. Увагу не слід відволікати по сторонах і не слід привертати увагу на себе ні в одязі, ні в поведінці. Центром усього має бути читання Святого Письма.

При виголосі священиком “Премудрість” зачитуємо заголовок тексту, а після “Будьмо уважні” спокійно розпочинаємо читання.

У нашій східній традиції є звичай виспівувати святі тексти виразно і з побожністю.

При завершені читання слід сповільнити свій голос, даючи знак, що вже близько кінець тексту. Від так перехреститися у відповідь на благословення священика і відійти в сторону.

Технічна сторона

Зверніть увагу на зручність читання, а саме: як ви поклали книжку на підставку, чи є добре освітлення, чи мікрофон не заступає текст.

Є кілька зауваг у користуванні мікрофоном:

  • Зараз більшість мікрофонів можна відрегулювати і пристосувати відповідно до вашого росту, тому не соромтеся перед Богослуженням попросити відповідальну особу налаштувати положення мікрофону.
  • Рекомендують, щоб відстань між мікрофоном й устами була приблизно 10—15 сантиметрів. Якщо мікрофон заблизько, звук може бути спотворений. Якщо ж він задалеко, слів буде не чути.
  • Мікрофон має бути перед устами, а не десь збоку. Якщо є необхідність повернути голову праворуч або ліворуч,  слід зробити так, щоб уста завжди були звернені до мікрофона. Поглядаючи у текст, пам’ятайте: говорити і зачитувати слід тільки тоді, коли уста напроти мікрофона або трошки вище нього (не нижче, не збоку). Звук голосу має потрапляти безпосередньо у мікрофон.
  • Коли промовляєте перші слова, прислухайтеся, чи чути через гучномовці, можливо голос занадто гучний чи тихий. Якщо щось не так, тоді слід віддалитись або приблизитися до мікрофона. Саме тому перед читанням потрібно зробити репетицію, а в часі читання слід подивитися на людей чи добре вас чують.
  • Радять говорити трохи голосніше й виразніше, як це є під час звичайної розмови, але при цьому не кричати. Мікрофон потрібно вивчити і налаштувати під свій голос.
  • Якщо виникла потреба чхнути чи кашлянути, тоді обов’язково відвертайтеся від мікрофона.
  • Спостерігайте, як це роблять ті, хто добре читає. Не соромтеся попросити їхньої поради.

Кілька нестандартних ситуацій
– Якщо випадково помилились у вимові слова чи уривка, не слід переживати. Потрібно зупинитися і вибачитися, тоді прочитати все речення заново.
– Якщо мікрофон перестав працювати, тоді потрібно обернутися обличчям до людей і продовжити читання, але голосніше.

Запам’ятайте: коли вам пропонують послужити Церкві, не відмовляйтеся відразу, з причини недостойності чи не вміння. Все можна виправити. Віруючі люди довіряють Божому провидінню і переконані, що Бог все може перемінити і доповнити. Нам потрібно лише прикласти наші старання. Робимо все, що в наших силах, удосконалючись повсяк час, зростаючи на славу Божу,  собі на спасіння і для добра ближніх.

Нехай в цьому святому ділі вас супроводжує радість від того, що зуміли послужити ближнім, сповняючи заповідь Господню: “Ідіть і проповідуйте всім народам”.

Мир вам благовістуючим!