- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Технологія на служіння Богу і Церкві

Технологія на служіння Богу і Церкві

Дорогі браття і сестри пройшло багато часу від проповіді Ісуса на землі. Сам Спаситель звертав увагу на те, щоб люди краще сприймали Його. Пригадується випадок, коли попросив у рибаків їхній човен для проповіді. Сьогодні із розвитком технологій ми маємо багато змін у нашій Пасторальній діяльності. Сучасні технології все більше присутні у храмах з метою, щоб покращити наше духовне життя.

Досвід показує те, що неправильне користування технікою може не лише ускладнити, а навіть стати перешкодою до духовного зросту. Що ж робити? Відповідь проста: нам потрібно навчитися користуватися новітніми здобутками.

 

Тема: Користуватися мікрофоном на користь чи шкоду у проповідуванні Божого слова?

Поради у читанні в часі Божественної Літургії

Читати Святе Письмо у храмі – це велика честь і відповідальність. Ще донедавна лише вибрані і посвячені на це люди могли читати Апостола у храмі. У теперішній час маємо благословення розширити коло церковних читців, але вимоги до них залишаються. Належне приготування і добре виконання довіреного служіння – це ознака глибокої побожності.

 

Духовна сторона

З трепетом перед Богом, старанністю у приготуванні, почуттям служіння Церкві маємо приступати до святої справи. Обов’язково попередньо ознайомитися із текстом. При потребі кілька раз прочитати на самоті вголос і зрозуміти зміст написаного, щоб потім відповідно передати характер тексту. Наголошуємо не впадати в артистизм чи надмірну емоційність, адже це не є читання нашої творчості. Натомість виразність, чіткість та інтонація схвалюється.

Подібно до священика, радимо молитися перед читанням за себе і за тих, хто буде слухати це слово.

Літургічна сторона

Після “Святий Боже” в часі читання “Прокімена” читець вже має бути біля місця читання перед мікрофоном. Підійшовши, слід зробити знак святого хреста і погляд свій зосередити на тексті. Увагу не слід відволікати по сторонах і не слід привертати увагу на себе ні в одязі, ні в поведінці. Центром усього має бути читання Святого Письма.

При виголосі священиком “Премудрість” зачитуємо заголовок тексту, а після “Будьмо уважні” спокійно розпочинаємо читання.

У нашій східній традиції є звичай виспівувати святі тексти виразно і з побожністю.

При завершені читання слід сповільнити свій голос, даючи знак, що вже близько кінець тексту. Від так перехреститися у відповідь на благословення священика і відійти в сторону.

Технічна сторона

Зверніть увагу на зручність читання, а саме: як ви поклали книжку на підставку, чи є добре освітлення, чи мікрофон не заступає текст.

Є кілька зауваг у користуванні мікрофоном:

Кілька нестандартних ситуацій
– Якщо випадково помилились у вимові слова чи уривка, не слід переживати. Потрібно зупинитися і вибачитися, тоді прочитати все речення заново.
– Якщо мікрофон перестав працювати, тоді потрібно обернутися обличчям до людей і продовжити читання, але голосніше.

Запам’ятайте: коли вам пропонують послужити Церкві, не відмовляйтеся відразу, з причини недостойності чи не вміння. Все можна виправити. Віруючі люди довіряють Божому провидінню і переконані, що Бог все може перемінити і доповнити. Нам потрібно лише прикласти наші старання. Робимо все, що в наших силах, удосконалючись повсяк час, зростаючи на славу Божу,  собі на спасіння і для добра ближніх.

Нехай в цьому святому ділі вас супроводжує радість від того, що зуміли послужити ближнім, сповняючи заповідь Господню: “Ідіть і проповідуйте всім народам”.

Мир вам благовістуючим!