- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Бог – це Живе Слово, яке хоче жити, даючи життя

Дорогі браття і сестри, притча ”Про сівача”, котрий сіє добре зерно у різну землю розкриває таємницю діяння Божого слова у нашому житті. Зерно однакове, але у різному ґрунті дає різні плоди, або ж взагалі їх не дає.
Різні люди у храмі по-різному реагують на зерна Божої благодаті, та й ми самі можемо зауважити як міняється у різний час ”ґрунт” нашої душі і відносно цього міняється наше життя.
Все це привертає нашу увагу до того, щоб ми були уважні у час сівби Божого слова, яке хоче не тільки торкнутися нас поверхнево, але увійти в середину нашого життя і жити там.
Як радісно, коли людина дає рясні плоди Божої благодаті – вона радіє і довкола неї світ наповнюється радістю. Приховати це неможливо. Боже слово посіялось і немов завмерло, але скрите від людського ока воно далі продовжує жити і незабаром проростає. Це справжнє чудо! Боже слово може настільки наповнити нас, що ми разом із апостолом Павло можемо сказати: Живу вже не я, а живе у мені Христос.
Скільки людей від почутого слова змінили кардинально своє життя! А скільки людей досвідчили, що терплять невимовні муки, бо потребують слів підтримки і надії, але їх поки не чують. Це справжня трагедія для них, бо усвідомлюють страх перед пустелею, яка все більше заповнює їхню душу, яка черствіє.

Бог знає небезпеку що це означає стати черствою землею, мати тверду неплідну душу і тому невтомно продовжує сіяти, приносячи Себе в жертву.
А нам потрібно лише приймати ці зерна і дозволити їм проростати
Можливо ми звикли більше Богові говорити, бо нас із малечку вчили різних молитов, щоб ми знали як звертатися до Бога. Та все ж у Святому Писанні зустрічаємо неодноразові заклики до слухання. Та й народна мудрість говорить, що людина вчиться спочатку кілька років говорити, а потім вчиться слухати.

Слухати Бога – це дуже важливо в нашому житті. Читати Святе Писання, слухаючи, що Бог хоче мені сказати – це важливо для духовного зросту. А для цього потрібно створити відповідні умови:
Слухати і коли приходить диявол та захоче взяти геть з серця слово, тоді не віддати, не проміняти на якусь пусту, грішну розмову.
Слухати і з радістю приймати Боже слово, дозволити, щоб воно мало коріння, щоб під час спокуси не відпасти, а навпаки жити почутим.
Слухати і вертатися до життя, але щоб клопоти, багатства і життєві розкоші нас не заглушили, ми можемо там посіяли Божественні зерна.