- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Чи може благословення стати для тебе прокляттям?

[1]

Дорогі браття і сестри, в притчі, яку оповів Ісус, ми бачимо, як через обильний урожай Бог благословив одного чоловіка і як через його безумство, він накликав на себе справжнє нещастя. Так, саме нещастя, яке його вже чекало через розчарування, бо наївно мріяв про довге і безтурботне життя, а насправді його вже чекала смерть і правдоподібно місце страждань, місце всіх егоїстів.
Хочеться звернути увагу, що цей чоловік, якому пощастило, нікому ще поганого нічого не зробив, він лише почав «думати в собі». Як виявилось у цих думках лише про себе не знайшлося місце нікому більше і ці думки вже вели його до погибелі. Ця притча є незрозумілою для сучасного світу, який живе саме за цим принципом: накопичення і забезпечення собі безтурботного майбутнього лише для себе. Незрозуміла тим, хто перейнявся сучасним духом цього матеріального світу. А для віруючих людей, які знають задум Божий, це ще одне підтвердження того, як небезпечно впасти у спокусу егоїзму і призвести себе до “духовної смерті”.

Ось, бачимо як з однієї сторони Бог показує свою доброту окремим людям, щоб люди особливо обдаровані, ділячись з іншими, ще більше зближувались між собою, а з другої сторони бачимо, як людина, яка не приймає Божий задум і думає лише за себе, може зіпсувати ці плани Господні і не бути корисною іншим. Цим самим дати повід скривдженим думати про якусь там нерівність чи не справедливість і викликати агресивне ставлення до себе.

Але є ще ті, котрі багатіють в Бозі. Слава Богу!

Ті, котрі у своїх роздумах про свої дари, надихаються Божою волею: а що Бог хоче від мене? Як маю використати ці дари? Як я маю послужити ближнім?
Як часто показує людський досвід, що люди, які думали лише за себе, спочатку були немов щасливі, але потім їхнє життя пройшло у повній одинокості, покинутості іншими.
Хіба хтось хоче бути з тим, хто думає лише про себе?

Прекрасність нашого життя і полягає в тому, щоб приймати і давати іншим, щоб ділитись, щоб шукати те, що може об’єднати, щоб бачити радість і щасливі очі, щоб інші побачили і твої очі і твою радість.

отож як Наголошує Господь (лук 12. 15 ): “Глядіть і бережіться всякої зажерливости, бо не від надміру того, що хто має, залежить його життя.”

Тоді від чого залежить твоє життя?
Які твої мрії?
Хто є присутній у твоїх мріях?
і найголовніше: чи твої мрії є продовженням Божого задуму?