За чиї гріхи людина терпить? – це по-людськи, а по-Божому?

Христос Воскрес! Дорогі браття і сестри у Христі, читаючи уривок Євангеліє від Івана про зустріч Ісуса із сліпонародженим, можемо зауважити, що учні Ісуса торкають дуже делікатну тему: “за чиї гріхи людина терпить?”. Бачимо, що вони вже мають відповіді на ці запитання, але ні одна із них не була правильною.

Ми також є учнями Ісуса і в нас також час від часу можуть виникати запитання.
Особливо, коли бачимо людей недужих, важкі життєві ситуації та різні катаклізми, подібно до епідемії.
Керуючись нашою людською логікою, ми доходимо до висновку, що в світі все має причинно-наслідковий зв’язок. Невипадково людська мудрість, натхненна Божим словом, говорить: “що посієш, той пожнеш”.
Не випадково вона звертає увагу на фізичні матеріальні явища, які стаються із згідно законів природи. Таким чином ми можемо передбачити багато того, що може статися в нашому житті згідно цієї логіки.
Тому, коли учні дивилися на сліпонародженого, то згідно їхньої людської логіки, хтось мусить взяти відповідальність за те, що з ним сталося.
Але ….
Наш Господь нам пригадує, що в цьому світі живуть не тільки люди і ми маємо звертати увагу не тільки на природні і людські закони, але також на Творця і Законодавця всього видимого і невидимого – Бога. Тільки Він може знати все: чому чи для чого?
Тут потрібно проявити смирення і окрім себе побачити ще ЙОГО!
Йому потрібно довіритися і не робити поспішних людських висновків, які більше нагадують вгадування, ніж істину. Пам’ятаймо, що Бог є правдива Істина. Тому істинні відповіді можна отримати тільки з Богом.
Наші всі припущення чи вигадки завжди мають в основі наш людський досвід.
Хто відкривається на Бога, тому Бог може об’являти те, що згідно людської логіки непідвладно до розуміння.
Скільки в нашому житті є цих неясностей?
Скільки ми себе вимучуємо різними запитаннями?
Можливо слід відкритися на Бога і почути саме Його відповідь?
Але …
Як відрізнити Голос Божий від тих криків, що зводяться до засуду, звинувачення, дорікання чи приниження.
Його відповіді є дуже прості, сповнені великої любові, у цих відповідях є життя, хочеться жити і славити Бога.

Але, щоб отримати відповідь, потрібно зустріти Ісуса і тоді Божі діла будуть виявлятися на нас, в нашому житті.
Це також стане поштовхом для нашої віри.

Багато людей не можуть вірити в Бога, бо живуть тільки згідно людської логіки. Спробуємо ми дати їм свідчення того, як ми дивимося на особливі ситуації поглядом Бога!
Подібно до того, як ми прожили цей час карантину.
Були різні випадки із ситуації, але той, хто довірився Богові залишився далі у світлі, і темрява страху його не покрила!
Завжди і у кожній ситуації маємо можливість побачити її, як ті, хто просвічений Богом.