Ісус і храм: 40 днів життя, 12-річний підліток і Дорослий чоловік

Loading

Звертаємо нашу увагу на три періоди перебування Ісуса у храмі Єрусалиму  і можемо побачити різне ставлення до нього.

На 40 день батьки принесли його до храму.
Не випадково на порозі храму зустрічають його дві праведні людини. Саме вони виголошують про сповнення очікуваних пророцтв і звіщають про майбутні діяння Божі. Приносять пару горлиць(ціна одного шага).
Симеон:  “Дух Святий був на ньому” – це ознака людини як була праведна і побожна не своїми силами, але ласкою Бога.
Йому було відкрито Святим Духом” – так пізнання свого життя, долі, покликання – це дія Святого Духа, а яка дія є на тобі?
Він прийшов Духом у храм.” – а що нас веде до храму?
Батько його і мати дивувалися тому, що говорилося про нього. ” Йосиф-Марія перебвувають у незнанні. Дивуються.
Ось цей поставлений для падіння й підняття багатьох в Ізраїлі; він буде знаком протиріччя” – Що саме Ісус буде сколихувати? слова сказані у храмі, будуть повторені Ісусом в іншій формі на тому ж місці.
Анна вона не відходила від храму, служачи (Богові) вночі і вдень постом та молитвою.” служити в храмі постом і молитвою.

На 12 році життя Ісус немовби губиться у храмі і батьки його віднаходять серед книжників при справах Отця Його
Батьки його ходили щороку в Єрусалим на свято Пасхи“. Але цього року подорож була особливою, разом з Ісусом.
Через три дні знайшли його у храмі, як він сидів серед учителів та слухав і запитував їх.” три дні Ісуса не могли знайти в Єрусалимі. Це нагадує нам про те, що пройдуть роки і Ісуса також не зможуть найти впродовж трьох днів. Але хто шукає той, знаходить. Де? у Храмі. при справах Отця.
Усі ті, що його слухали, чудувались його розумові й відповідям” Ісус має що сказати. і будеш чудуватися Його відповідям.
Побачивши його, вони були здивовані,” -вже в котре ми зауважуємо подив Марії.
Він же відповів їм: “Чого ж ви мене шукали? Хіба не знали, що я маю бути при справах Отця мого?” – Ісус не відкриває їм щось нового Він заохочує пригадати їм те, що вони знали. Знову храм і знову слова про Місію Ісуса.
Але вони не зрозуміли слова, що він сказав їм.” – Ми такаож деколи слухаємо Спасителя і не розуміємо Його… лише з часом нам відкриється в повноті…, якщо будемо наслідувати приклад Марії: “А мати його зберігала всі ці слова у своїм серці.”
“І він пішов з ними й повернувсь у Назарет і був їм слухняний. ” – нерозуміння Йосифа і Марії не спонукає Ісуса до полеміки, нервування,  чи до конфлікту, бо його не розуміють. На все свій час.

Вже, коли Він став дорослим ми знову зустрічаємо Його у храмі.

  • Спокуси у пустині – віртуальна присутність у храмі?


 Тоді диявол бере його у святе місто, ставить на наріжник храму 6 і каже: “Коли ти Син Божий, кинься додолу, написано бо: Він ангелам своїм волітиме про тебе, і вони візьмуть тебе на руки, щоб ти своєю ногою часом не спотикнувсь об камінь.” 7 А Ісус сказав до нього: “Написано також: Не будеш спокушати Господа, Бога твого. (Матея 4.1-11)

Диявол приводить Ісуса до храму і ставить на саме видніше місце, щоб той кинувся i цим самим привернув увагу до всіх. Приходити до храму спокушеним? Робити те, що привертає увагу до тебе? 

Ісус приходить з апостолами до храму
 Ісус самостійно відвідує храм і ставиться до нього  як свого власного дому. Він бачить багато перемін і багато того, що спотворює храм, доводить його до знищення. В певний момент навіть уосібнює себе із храмом і обіцяє про його відновлення.

На запит апостолів: учителю де ти перебуваєш? Ісус дуже дивно відповідає: що Син Чоловічий немає навіть де голови прихилити!
А храм?
Храм став печерою розбійників! Де можна було почути якісь молитви і навіть читання Святого Писання, але вже не було чути голосу Бога, який промовляє до серця людини. У храмі є суперечка і затаєння злоби. Хочуть знищити того, котрий знищує їх грішний спокій.

 

ось ці 3 короткі уривки на звертають увагу на три різні моменти.

Про Месію Говорять.
Месія в храмі і Його слухають.
Месію не чують, більше того – не хочуть чути.

В часі того, коли вмирав Син Божий завіса в храмі роздерлася. Дослідники Біблії кажуть що ця завіса мала бути товщиною 10 сантиметрів, саме така завіса мала робити розподіл між Святе Святих і храмом.
Роздерта завіса вже нічого не могла розділяти бо сама була розділена. Храм став порожній. Потім ми знаємо, що храм був повністю зруйнований.
Якщо Бог не живе у храмі, храм стає незахищеним.

Запитання:
1. Пригадати свою першу зустріч з храмом. Свій перший досвід із святим місцем. Як все відбувалось? це мабуть можливо знати за переказами інших, якщо ти про це мав/мала бажання запитатися.
2. Пригадати свій досвід “підлітка”, котрий цікавиться, запитує, слухає, а інколи сам щось говорить та інші дивуються. Чи був такий духовний період в вашому житті у храмі? Які саме теми торкалися?
3. Пригадайте свій період, коли, подібно до Ісуса, ви бачили що є не так, як має бути в храмі. Коли хотілось перемін, коли не стримувались, щоб змінювати поведінку інших. Можна написати, що саме не задовольняє у вашому храмі вас самих?

 

 

проповідь Павла серед Аеропагу Дії 17:31
24 Бог, що створив світ і все, що в ньому, він, бувши Владикою неба і землі, не живе у рукотворних храмах, 25 ані не приймає служби з рук людських, немов би він потребував чогось, даючи сам усім життя, дихання і все. 26 Він створив з одного ввесь рід людський, щоб він жив по всій земній поверхні, призначивши встановлені часи і границі їхнього оселення, 27 щоб вони шукали Бога, чи, може, навпомацьки не знайдуть його, -хоч він від кожного з нас недалеко. 28. У ньому бо живемо, рухаємося й існуєм, як деякі з ваших поетів сказали: Бо й ми з його роду. 29. Бувши, отже, з Божого роду, ми не повинні думати, що божество подібне до золота чи срібла, чи каміння, твору мистецтва і людської вигадки. 30 Та, не зважаючи на ті часи незнання, Бог тепер усюди звіщає людям, щоб усі каялися, 31 бо він настановив день, коли він буде судити світ по справедливості, через чоловіка, якого він призначив і всім дав поруку, воскресивши його з мертвих.»

Завдання: Моє відношення до храму?
Яка була моя перша зустріч зі святим місцем?
Яка моя поведінка в храмі?
Як я освячую храм і тих, хто приходить до храму?

Видрукувати Видрукувати

допомога у пізнанні Бога та мудрості життя.