- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Молитвою і постом захистити себе та інших

[1]

Дорогі у Христі, браття і сестри. Цього року на початку Успенського посту Свята Церква дає нам можливість пригадати необхідні дві речі у боротьбі зі злом.
Історія із апостолами, котрі не змогли уздоровити хлопця, що був біснуватий, показує, що для боротьби зі злом одного бажання є замало. Основою у цій духовній боротьбі є віра, яка є вихована у пості та в молитві.

Піст
Людина через порушення посту зробила гріх. Саме тому через дотримання посту ми можемо доказати свою вірність Богу і виробити у собі силу волі зуміти відмовитися від того, що нас може віддалити від Бога. .

Молитва
Через розірвання діалогу із Богом перші люди почали спілкуватися із злим духом, що почав їх спокушати. Результатом цього діалогу стався гріх. Ісус закликає нас: «моліться безперестанку». Коли ми молимось, тоді сама молитва нас захищає від наступу спокусливих думок, розум наш зайнятий добрими помислами, а тіло наше як храм освячується діянням Святого Духа. Дух Святий нас наповнює і укріплює.

Чи кожен може виганяти злого духа?
У цій духовній боротьбі із злом ми беремо участь мабуть кожного дня. Злі сили не відпочивають. Стараються спокусити людину і заволодіти нею бодай на якийсь короткий час. Спокушена людина починає духовно хворіти, показуючи назовні ознаки, що протилежні християнським чеснотам. У такому стані важко собою керувати, бо злий дух має вплив над людиною.

До такої людини ми повинні ставитися із милосердям і жалем над її станом. Намагатися допомогти їй так, як нас учив Ісус: стриманістю та вимолюванням її.

А насправді ефект від нашої допомоги може бути лише тоді, коли ми самі переможемо у собі вплив злої сили. Бо, хто не переміг у собі погані схильності (пристрасті), не може якісно допомогти іншому, адже сам найперше потребує допомоги.

Піст і молитва для нас самих є необхідні. Проходимо очищення від всього злого, а хто вже це пройшов, той ще більше поглиблює свій духовний світ. Пам’ятаймо, що навіть матеріальні предмети освячуються молитвою, не кажучи про наші тіла і душі, які творять освячуючу молитву.

Отож, коли людина себе освятить і буде перебувати у молитві та в стримані, то стане освяченою людиною. Ми віримо, що кожна освячена річ завжди позитивно впливає на ціле середовище і також відганяє злих духів.

Дорогі у Христі, спробуймо у цьому пості збільшити свою молитву та жертвувати свою стриманість в їжі, забавах та іншому, що створює нам умови бути розсіяними чи неуважними у духовному житті. «Чувайте і моліться, щоб не впасти у спокусу».

Освятімо себе, щоб спасти свою душу і також допомогти іншим вийти на дорогу святості.

Євангеліє від Матея 17, 14-23