- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Заповідь любові була і завжди є в середині нас

Loading

Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю                                                          Матея 22:34-46

У нашому людському житті ми можемо зауважити те, що ми є оточені різними заповідями: на рівні соціальному і юридичному, державному і сімейному, в роботі і у відпочинку, у здоров’ї і харчуванні і т.д.  Може скластися враження, що наше життя повністю наповнене різними правилами, дороговказами, порадами, вказівками, законами та обов’язками. Кожне порушення може мати негативні наслідки, а виконування їх може гарантувати успіх.

Хтось із розумних зауважив, що скільки є людських видумок, стільки має бути законів. Зауважмо, що правила і закони постійно змінюються, доповнюються і виправляються. Адже, все передбачити неможливо, а якесь рішення має бути, щоб все проконтролювати і врегулювати.

Ми, коли приходимо у цей світ, де кожний різний у характері, поглядах, талантах, можливостях, маємо мати бодай якусь спільну основу, однакову для всіх. У якісь мірі ми не любимо закон, бо він в дечому може нас обмежити. Тому люди, зрікаючись і приймаючи разом, творять можливість спільного життя. Дають один одному гарантію на що можна розраховувати і в чому може бути цілковита довіра. Коли немає основ, є безлад і хаос, постійна напруга, тоді перемагає закон: сильніший виживає. А перед заповіддю всі рівні!

Можна заплутатися серед багатьох заповідей
Євреї крім 10 заповідей мають ще різні приписи, які поміщаються у книзі Талмуд. Всіх запам’ятати неможна і мабуть прослідкувати, щоб все буде згідно вказівок, також. Отож, люди можуть попасти в трудність, коли перед ними постане вибір: що ж робити? Це буде згідно заповідей чи ні?

Заповіді – це початок
Христос показує джерело Премудрості, з якого витекло все, що є у цьому світі: Любов.
Як пише Апостол Павло: “Любов є виконання закону”. Тому що з любові все почалось і задля самої Любові все було створено. Таким чином, Божі заповіді – це не обмеження, а пригадка початку, Буття. Це основа нашого життя.

“Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю” і “Люби ближнього твого, як себе самого” – це початок всього людського: наших думок, слів, вчинків, планів і виборів. Ці заповіді не є лише ціллю, дороговказом, законом. Вони є найперше пригадкою про те найважливіше для існування ЛЮДСТВА. Любити потрібно продовжувати!

Любов була основою всього і тому все, що є в світі буде існувати до того часу, поки заповідь Любити буде виконуватися правильно.

Заповідь любові була і завжди є в середині нас
Якщо ми були створені із Любові і є частиною Любові, то вона перебуває в нас. Тоді звідки береться зло?
Як і колись, злий дух нас обманює і з цього обману виходить гріх, знищення самої любові. Багато чого було знищено в цьому світі і далі продовжується через причину обману.
Людина ніколи не може зробити відразу зло. Вона поступово вводиться в обман і поступово засліплюється злом. Наприклад: вистачає замінити поняття “Бога” на якогось божка, і людина, виконуючи заповідь любові, буде любити ідола і цим буде знищена. А ще: поняття “любов” можна замінити на якусь пристрасть, захоплення, ідеалізування. Така любов приведе до розчарування і блуду. Скільки гріхів було зроблено в ім’я такої “блудної любові” Чим далі ми відходимо від Бога, ти дальше ми відходимо від правдивого поняття “Любові” і “Бога”

На ці дві заповіді ввесь закон і пророки спираються
Коли все, що в нас і довкола нас, буде мати за основу Любов Божу, то спасіння ми будемо мати вже тут на землі, яке виявиться у своїй повноті у Небі.