- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

На Богоявлення пригадуємо об’явлення Бога і в нашому житті

Loading

Дорогі у Христі браття і сестри, Торжество хрищення Ісуса у християнській традиції має назву Богоявлення. Ця назва бере початок із Євангельського опису події хрищення Божого Сина. В часі обряду сталося об’явлення Пресвятої Трійці. Бог Об’явився людям.
На третьому часі в навечір’я празника молимось: “Трійця, Бог наш, себе сьогодні нероздільно явила, бо Отець об’явленим свідоцтвом заявив споріднення. Дух же у голубиному виді зійшов із небес, Син свою пречисту голову склонив Предтечі і хрестившись, визволив людей із неволі, бо Він чоловіколюбець”. Бог став видимим і торканим, і почутим. Саме тому у цьому обряді стається Таїнство: вірою переживаєш дію Бога.

Кожний, хто охрищується, стає учасником Таїнственного діяння Пресвятої Трійці. Завдяки вірі ми отримуємо дар бачити Бога, Його чути і Його торкатися і все це у Його Божественній дії.

Хтось сумнівається у цьому, вказуючи, що не можна побачити невидиме. Але сам людський доказ нам показує протилежне тому твердженню. Не раз люди один одному розказують про якісь пороблення, про чари та  про інше, що можна зауважити лише очима віри. Адже якщо будеш ставитися звичайно до таких підозрінь, то нічого і не побачиш і не відчуєш. Це може нас наштовхнути на думку: люди навчені бачити присутність зла у їхньому житті і навіть сприймають і вірять у це без зайвих трудностей, а от бачити Бога і Його Божественне діяння?
Значить ми або не хочемо, або не знаємо, або нас просто неправильно навчили, …

У кожному випадку маємо пам’ятати, що ми є християни, а отже: свідки Христа. Свідок він свідчить про те, що бачив, чув, чого був учасником.
Маємо пам’ятати про наш дар – “Бачити Бога” своєму житті. Розвивати цей дар, щоб могти бачити Його частіше, повсюди. Адже Бог є серед нас і постійно є з нами, адже Він усе наповняє! Ми це може підтвердити?

Спочатку потрібно очистити свої духовні очі. Бо коли є темрява, то світлу важко пройти до серця людини. Для цього потрібно зректись цієї темряви, котра прийшла через гріх, наслідки гріха. Відкинути все, що противиться Богу і всьому, що є Боже. Перестати звертати увагу на діла темряви, які нас відволікають і переслідують, спокушаючи.
У день Богоявлення будемо мати можливість відновити наші обіти Хрищення. Це допоможе нам відновити пам’ять про наше покликання: відрікатися всього злого і єднатися із Месією, нашим Спасителем Ісусом Христом.
У цей день будемо споживати воду Йорданську, яка стала свідком Божественного об’явлення, і у якій проявилась Божественна сила.
У цей день і ми можемо стати свідками Божественного діяння і у нас, а потім через нас буде об’являтися наш Божественний Месія.