- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Антипасха – торжество повторюється, але не для гордих

Loading

По вісьмох днях знову були вдома його учні, а й Тома з ними. І ввіходить Ісус, – а двері були замкнені! – стає посередині та й каже: «Мир вам!»
Дорогі браття і сестри, згідно традиції церкви ми торжествуємо Антипасху. Замість Пасхи? Ні воно не зміняє Велике торжество – ця подія лише вказує, що для кожного вона наступає у свій час. Це ще одна нагода пережити це торжество і ще раз відчути на собі перехід від грішного до святого!
Сьогодні разом із св.Томою згадуємо тих, котрі у свій час повірили у Христа, котрі на відміну від багатьох повірили трохи пізніше, котрі мали свої причини не повірити відразу, котрі потребували явних доказів, конкретної підстави.
Це ще раз підтверджує, що Бог поважає свободу людину і також її вибір, Бог знає наші немочі і недосконалості людські, тому йде на зустріч нам.
Бог гордим противиться
Це не принцип і не позиція Бога, це вияв того, що Бог не нав’язує себе тим, котрі не хочуть прийняти Істину. Гордому завжди буде невистачати доказів, бо він не сумнівається у своїй неправоті, впертий у своїх переконаннях і закритий до іншої думки.
Тома потребував підтримки і тому, коли відчув її, то “І відказав Тома, мовивши до нього: «Господь мій і Бог мій!»”
Пасху зустріли. Чи була пережита нами?
Скільки ми Богові поставили запитань у нашому житті, скільки умов було: якби, якщо і т.д. Задовольнились?
Якщо ж подивитися у наше минуле правдиво, то відповідей було багато і доказів також… чи прийняли ми їх? Чи утвердилися у вірі? Чи ми також визнали нашу віру словами: “Господь мій і Бог мій!”
Якщо ж ні, то може не є справа у тому, що Бог не дає відповіді? Може потрібно подивитися на себе із смиренністю і прийняти те, що Бог нам давно вже відкрити.
Своїм приходом до Томи Воскреслий Господь ще раз показує наскільки він близько людини, розуміє і спішить на поміч. Хоче, “щоб увірували ми, що Ісус – Христос, Син Божий, а вірувавши, – щоб мали життя в його ім’я.”