- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Різдво Богородиці – згадуємо очікування Марії і всіх, хто прийшов у цей світ

Loading

Різдво Богородиці здійснилось у містечку Назареті близько двох тисяч років і відгомін цієї події відчутний кожного року по різних куточках світу. У цей день, дорогі браття і сестри, ми згадуємо і вшановуємо прихід у цей світ дівчинки, якій батьки дали ім’я Марія, і яку згодом люди назвуть Богородицею.

Очікування – це ознака любові
Згадуючи про цю дівчинку, слід згадати, що вона була довгоочікувана. Це очікування переживалось її рідними батьками та цілим Божим людом.
Передання каже нам, що батьки, Йоаким і Анна, не мали дітей і так дожили до глибокої старості. При цьому не втрачали надії і жили очікуванням Божого милосердя над ними. Господь виявив свою ласку і послав їм Марію, яка вже віддавна була очікувана, як майбутня матір Месії. Дар дитини для батьків і також для цілого Божого люду – це вияв Божої любові. Віруючі християни приймають кожну дитину як дар від Бога, у якому досвідчують Божу любов.

Очікування свідчить про бажаність
Коли приглянемось до сім’ї, де є діти, то зауважимо, що очікувана дитина відчуває багато любові зі сторони батьків, адже вона є бажаною. Як це прекрасно, коли ти приходиш у сім’ю, де ти є бажаний! Знаєш, що будеш люблений! Це дуже важливо знати і пам’ятати, щоб кожна дитина була бажаною дитиною, щоб була очікувана і щоб була любленою.

Прикро чути, коли дехто виражається: дитина випадкова, несподівана і т.д. Може дехто не знає, що дитина у лоні матері відчуває все і всі пережиття відбиваються на ній. Часто між батьками та дітьми є незрозумілі непорозуміння без ясної на те причини. Можна припустити, що сам факт «небажаності» міг вплинути і залишити відбиток на душі дитини ще від лона матері. Любов – це дар Божий, який повинен проявитися на дитині від початку її існування. Кожен має право на любов. Якщо батьки покликали у цей світ дитину, то вона має право бути любленою.

Дитина люблена перебирає від батьків все: мову, культуру, поведінку, і головне те, що вбирає всю любов батьків, наповнюється радістю усмішок, теплотою обіймів, лагідністю голосу. Так формується люблена особистість.

Царськість і священство поєднались
Марія отримала від батьків окрім любові, ще багато інших цінностей. Зауважмо цікаву деталь: Йоаким був з роду Давида – царське достоїнство перейшло на Марію через батька, а Анна була з роду Аарона – священиче благословення передалось і їй. Месіанство вже було видно у цьому поєднанні: вибраний народ благословенний Богом, що став народом і був піднесений до гідності царської самим Богом. Люди очікували на ту, яка поверне їм ласку від Бога. Очікували на вибрану дівицю, яка стане матір’ю для Месії, в якому відновиться союз між Богом і людиною. Очікували всі, бажаючи бути свідками спасительної обіцянки про Прихід Месії.

День народження – це день подяки
Очікувати прихід Марії, як очікували давні євреї, ми не можемо, адже цей прихід вже здійснився. Натомість ми стали учасниками наслідків цього приходу і можемо лише благодарити Бога за цей неоціненний дар Спасіння.

Благодаримо тебе Боже, що здійснилась пророча обіцянка приходу Месії через вибрану Тобою дівицю Марію.
Благодаримо, що вибрав одну з поміж нас, людей, щоб відновився союз між Богом і Людиною.
Благодаримо, що у Богородиці відновилось благословення над жінкою, яка втратила колись через гріх, а тепер прийшло благословення.

Вшановуємо Ту, яка вшанована Тобою,
Почитаємо Ту, яка удостоїлась Тобою,
Приклоняємось перед Тою, у лоні Котрої Ти пробував.

Пресвята Богородителько, радуйся! Господь з Тобою, будь благословенною по всі віки, а особливо у цей День, коли вшановуємо Твій прихід. Амінь