- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Кажу тобі встань! Йди і більше не гріши!

Loading

Дорогі браття і сестри у воскреслому Христі,
після трьох недільних днів, у яких згадувалась подія Воскресіння Ісуса, читаємо розповідь про  Розслабленого і звертаємо особливу увагу на людину обезсилену і відкинуту, але прийняту Спасителем і оздоровлену. Роздуми про воскресіння із історією про Розслабленого набувають ще більшого розуміння, адже це може бути напоминанням нам про ціль приходу Спасителя: чому жив серед нас, чому помер і воскреснув. Всі події між собою зв’язані і у всьому є логічна послідовність, яка веде до висковку – усе зробив заради нас, заради людини! Щоб вона була щаслива! Щоб вернулась первісного стану благодаті через покаяння, тобто переміну. Тому у цьому розслабленому можемо побачити себе і також ціле людство.

Чи не нагадує нам цей розслаблений людське суспільство теперішнього часу?

Погляньмо довкола, чи не побачимо: людство, яке знищує себе у гріхах і видумує нові форми «щастя», бо вже не може радіти життю на цій землі? Людство, яке постійно видумує нові закони і само себе засуджує через них, при цьому продовжує відкидати Божий закон Любові? Людство, яке пропонує різні винаходи технологій, шукає зручності до бездіяння і прирікає само себе до паралізованості у разі відсутності зручностей для життя. Все це веде по тихої паралізованості цілого суспільства. Уявімо, що буде, коли відключать електричний струм? У багатьох зупиниться життя і для багатьох настане крах … У так званих «розвинутих країнах», люди, особливо молодь, вдаються до крайнощів нарікань, коли забракне елементарних зручностей. Чи це не нагадує нам паралізованість?

По цілому світі, де є найменші групи людей, приймаються закони, для організації порядку спільного життя, але не секрет, що багато із цих законів пояснюються на зручний лад, і тому в руках кількох людей у чисто демократичний спосіб вирішується доля багатьох, а проблеми не рішаються довгими роками. Чи це не нагадує паралізованість політичного життя? Щось подібного ми спостерігаємо і в економічній сфері.

Чи прийде в цьому уздоровлення? Ми всі надіємось на цілителя, але чи потрібно шикати когось іншого, якщо вже прийшов той, хто зцілив як людину, так і суспільних лад?

Христос не відкидає закони, але просить їхнього доповнення

Кожне правило і кожний закон має бути наповнений любов’ю до людини, особливо до найбільш немічних. Не вистачає зітхань, співчуття, висловлення стурбованості. Потрібно звернути увагу на глибину людських переконань, на духа цього світу і діяти, щоб Святий дух впливав на наші цілі і засоби, на наші плани і рішення.

Чи не нагадує нам цей розслаблений і нас самих?

Дивлячись на цього чоловіка, щоб заблокований довгі роки і в якісь мірі вже звик до свого становища, а може, ще й переконав себе, що так має бути, чи часом не побачимо себе? Наші невдачі, помилки та ситуації із поганим результатом чи не могли нас заблокувати і паралізувати до такого стану, що ми навіть згадувати не хотіли би про це, або ж змирились із думкою, що так вона має бути. Чи не було такого стану, коли ми поклали надії на інших, а самі залишались бездіяльними – потім звинувачення йшли тільки в сторону інших? Скільки різних комплексів паралізують нам відносини із людьми? Скільки часу негативний досвід блокував наші мрії, наші стремління? Навіть у молодечому мовленні виник вислів: «розслабся», який вказує перестань боротися і змагати до цілі.

Розслаблення – це те, що робить людину бездіяльною та приреченою на однаковість і безнадію на зміну у кращу сторону.

Як Христос зустрів людину, приречену на загибель фізичну і духовну, так по-сьогодні Він зустрічає кожного з нас у різних хвилинах нашого життя, щоб сколихнути нас від застійливого стану, щоб спонукати зміни у житті, щоб помогти нам стати діяльними.

Ми віримо, що Христос далі діє, бо бачимо, що тих, хто продовжує йти за Ним і залишаються вірними Йому незалежно від того, що діється довкола. Життя таких людей перебуває у постійній зміні, що й називаємо « правдивим зростом», де є поєднання духовного і матеріального в добрі для людини і Божої слави.

Просімо у Бога, щоб історія із Розслабленим повторилась серед нас!

Просімо цього зцілення для нас, якщо до наших душ підкралась спокуса цього світу, яка веде до загибелі нашої душі і нашого тіла в бездіяльності.

Просімо зцілення для наших сімей, родин, церковних спільнот і різних об’єднань, щоб були місцем притулку для найбільше опущених, щоб могли відчути присутність живого Бога в особливому періоді їхнього життя і стати діяльними та корисними серед інших.

Просімо зцілення для цілого суспільства, щоб Христос підняв нас із паралізованих ситуацій, та щоб ми були об’єднані в Божій любові і жили найперше законом любові!

Просімо, щоб історія із Розслабленим повторилась серед нас в етапі уздоровлення, щоб Господь зглянувся на нашу молитву, зцілив нас і сказав: Ідіть і більше не грішіть!

Йоана 5,1-15.