- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Добро перемагає зло, а зло лише навіює свою силу, але її не має

Loading

Дорогі браття і сестри у Христі, в розповіді про те, як Господь Ісус Христос звільнив від недуги біснування нещасну людину, яку полонив не один злий дух, а цілий легіон злих духів, ми бачимо прояв великої Божої любові до покинутої на призволяще людини і бачимо науку Христа про небезпеку злих духів, від опанування ними людиною.
Вартує звернути особливу увагу на місце, де говориться, як злі духи, що були в людині, побачивши Спасителя і зрозумівши, що прийшов кінець їхньому насильству над створінням Божим, стали просити Його, щоб Він дозволив їм увійти в стадо свиней, що паслося тут же на березі озера.
Саме тут проявляється велике милосердя над терплячою людиною і могутня сила Божа над усяким сотворінням, в тому числі і над злими духами. Злі духи затремтіли. Пам’ятаймо, що чорна сила лише створює враження своєї сили, щоб страхом нас полонити і запанувати над нами, а Бог проявляє у могутності і славі Свою силу. То ж кому слід більше вірити і на кого потрібно надіятися?
Десь природно виникає запитання щодо нещасних свиней. Чому Господь дозволив увійти у тих невинних тварин, щоб вони були приречені на загибель? Не знаємо точної відповіді, бо виразно в Євангелії не сказано про це. Але можемо, прослідкувавши за нашими враженнями і роздумами, зробити приблизний висновок: що це було не випадково. Адже, взнавши про долю свиней, про наслідок опанування злими духами, можемо усвідомити неспокійну силу, яка тільки і прагне, щоб знищити людину. “Зі злом не можна жартувати” – так говорить прислів’я.
св.Іван Золотоустий каже:”Христос зробив, тобто допустив це, щоб ти зрозумів, що, якщо б вони (тобто злі духи) тільки могли би, то вони з людьми б так само вчинили “.
Тварини не мають вільної волі, тому не можуть опертися злій силі, щоб стримати її знищувальний вплив. А людина може не тільки протистояти злу, але ще й боротися з ним Божою силою.
Саме тому ми не повинні опуститися до тваринного способу життя, мислення та всього, що позбавляє нас людської гідності. А також ми не повинні осуджувати людей, які попали під вплив злої сили. Адже у сторінні Божому далі залишається людська гідність, хоч і притьмарена злою силою. Доброта, любов, смиренність та інші чесноти, допоможуть опанованій людині повернути свободу і благословення.
Господь, коли здійснив зцілення біснуватого, то повернув йому людську гідність і звання називатися дитиною Божою. Відразу благородні почуття запанували у серці цього юнака. Він захотів наслідувати Христа. Господь почурив йому місію проповіді і свідчення Божої любові серед своїх. Щось подібне кожен з нас переживає на собі, коли Бог торкнеться серця людини і прийде звільнення від тягару зла, тоді неможливе стає можливими, а нищена влада зла, замінюється Божою присутністю.