- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Преображаймося і шукаймо Таворські місця Божої присутності.

Loading

Дорогі в Христі браття і сестри, ми сьогодні торжествуємо Преображення Господа нашого Ісуса Христа, згадуємо той час, коли Христос покликав найближчих і звів їх на високу гору, щоб молитися, тобто піднестися духом до Бога.
З якою ціллю Він робить це і що бажає показати цим?
Мабуть Він мав намір показати надзвичайну славу і велич Свого Божественного єства, щоб в часі трудностей спогад про цей величний час зміг їх підтримати у випробуваннях, та сумнівах. Не випадково Він наголосив:”Не розповідайте до того часу, поки не воскресну”.
А ще Господь Своїм преображенням переобразив, тобто осяяв, змінив апостолів та всю природу – Обожествив її Своєю Святістю.
Сьогодні ми і святкуємо це Освячення, тобто: Обожествлення нашої людської і земської природи, її перетворення в краще буття і сходження з природного стану в надприродне.
Цьому дивуються ангели і це прославляють архангели; цьому радіють і всі розумні сотворіння, являючи тим дійсне і нехибне свідоцтво Божого чоловіколюбства, безмежне море Божої любові, яке неможливо і обійняти ні розумом, ні поглядом.
Кожне свято має за ціль освячувати людину.
Святкувати – це означає святити, освячувати, наповнюватися святістю. Свято Преображення показує глибину цього значення. Христос наповнився світлом і це світло торкнулося також апостолів. Вони наповнилися світлом зовнішнім і внутрішнім, що вплинуло на рішення, щоб залишитися тут. “Добре нам тут бути” – сказав апостол Петро.
Коли Господь торкається Своєю Присутністю людини, то вона відчуває піднесення і природнім є бажання бути біля Бога, бути ближче, бути постійно.
Отож задумаймося, що це тоді за свято, якщо воно нас не освячує?
Коли людина дозволяє Богові наповнити її світлом святості, тоді стається справжнє преображення.
Святість приносить людині радість і спонукає її добрих діл. Даймо же можливість Богу освятити нас і творімо місця для цього освячення.
Ми не випадково освячуємо наші оселі, воду, а на торжество Преображення приносимо плоди землі. Щоб святе увійшло в наше людське життя і освятило його.
Ось тому слід приймати освячене перш за все душею, адже саме душа освячує наше тіло.
Один святий сказав побажання: нехай кожний день твого життя буде святом – днем, коли Бог освятить тебе сяйвом Своєї Благодаті.
Преображаймося і шукаймо Таворські місця Божої присутності.