- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Що таке рай? Говорити про те, що знаємо – чи про те, що пізнали особисто?

Loading

Дівчинка сиділа на руках у матері і обоє переглядали Біблію із ілюстраціями для дітей. Цікаві історії лагідним голосом матері просто зачаровували маленьку ученицю духовного життя. Хоч мама не була за професією катехитка, але віру в Бога зуміла передати ще з перших днів життя. “Бог є всюди, і Він дуже хоче бути в серці людини. Тільки ми можемо дати Йому дозвіл, щоб Він замешкав у нашому серці” – так повчала мама. Одного дня, коли доцю запитали: “Де є Бозя?”, вона показала пальчиком спочатку на ікону, а потім на своє серденько.
З часом цікавість до малюнків зменшувалась, але виникали особливі запитання, які потребували чіткої відповіді.
Ось так, одного дня заговорили про рай, про небесне щастя. Катруся уважно слухала біблійну розповідь і, не дочекавшись кінця, запитала у мами: “А що таке Рай?”. Молода мама не очікувала такого несподіваного запитання і вирішала складну ситуацію простою пропозицією: “Рай? … хм… донечко моя, ми завтра маємо йти до церкви і там, як звичайно, зустрінемо священика. Ось і в нього запитаємо. Він нам і пояснить.” Катруся злегка припідняла своє світле волосся і її оченята поглянули на маму: “А він там був?” Мама ще більше здивована черговим запитанням помахала головою: “Мабуть, що ні …”
Дитя опустило оченята та, зітхаючи, знову почало перегортати сторінки: ” То як же він може говорити про те, де не був?”

Інколи ми захоплюємось говорити про те, що є таємницею для нас і дано завдяки нашій вірі, забуваючи, свідчити те, що є плодом нашої любові.

Одного старця запитали: “Чи ти мрієш про рай?”
– Ні
– Чому?
– Хіба можна мріяти про те, що маєш?
І мовчазно усміхнувся…

 Рай – це місце, де ти будеш щасливим?
Чи рай – це там, де є Бог і де є людина, і там є взаємна любов, що породжує відчуття щастя…
справжнього … вічного…