- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Запитуватися і шукати відповді: за ким ми йдемо у щоденному житті?

Loading

Дорогі браття і сестри, пройшло три тижні Святого Посту для нашого навернення. Ми вже в третє у неділю робимо цю духовну “зупинку” і тепер в середині цього часу Духовної Благодаті, щоб задуматися над пізнанням правди про себе і над переміною нашого життя.
Цю неділю ми називаємо Хрестопоклінною. Сьогодні ми звертаємо нашу увагу на святий Хрест, на святе Розп’яття, на жертву Божого Сина за людський рід.
Цей піст ми почали із запитань до нашої совісті, що стосуються нашого духовного життя. Мали можливість у минулих тижнях запитатися у неї про справжню ціль нашого життя, про те, що є дійсно найважливішим в нашому житті, про те, що ми хочемо і про те, чи дійсно ми так живемо? Є різниця між тим, хочеш і тим , що маєш?
Також ми могли пригадати чи є місце для ближніх у нашій цілі життя і яке місце вони займають?
Центральне? Посереднє? Другорядне?
А чи можна жити разом і добре? щоб було добре разом …? ЯК?
в Советському союзі вчили і виховували у дусі першості і кращості. Згадуємо штучне сворення девіфитів, прирівнювання до філософії тваринного світу “сильніший виживає”, Це нагадує рабський суспільний лад, довіра техніці та матеріальним цінностям. Бога опустили на рівень культурних традицій і міфів.  Таким чином розвиток егоїзму і постійного бажання бути кращим від усіх знищили братерську любов, думку про спільне добро, пошук доброго життя для всіх, а не кращого від інших.

А яке місце займає Бог у нашому житті, у наших мріях?
Цетральне? Це тоді коли наше життя надхнене Його наукою Святої Євангелії і Його Божественною присутністю. Коли ми Йому довіряємо, коли з Ним радимося, з Його слухаємо, Його наслідуємо, уподібнюємося до Нього.
бічне, другорядне? Коли Він є нашим слугою у виконанні наших побажань, задоволення наших потреб. Коли Він має нас слухати, реагувати на наші судження, виконувати наші плани і бути винним у всіх наших невдачах.

Наші плани мають бути Божими планами, чи  Божі плани мають бути нашими?
Коли хтось хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій і йде слідом за мною.

Що це означає для тебе “зректися себе і піти за Христом”?
Як це видно у щоденому твоєму житті?
Чи достатньо тільки у неділю і свята йти до храму, щоб показати нашу віру в Христа?

Христос запрошує нас кожного йти РАЗОМ із Ним!
Ми беремо СВІЙ хрест, і КОЖЕН наслідує ХРИСТА, тоді ми всі разом йдемо пліч опліч, дивлячись на приклад ЦІЛОГО ЖИТТЯ СПАСИТЕЛЯ.

В часі посту є можливість прислухатися до голосу нашої совісті і почути, що Бог хоче нам сказати. Яку ціль нашого життя Бог нам пропонує і який же шлях вказує до сповнення цієї цілі.