- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

У суперечках народжується істина, а якщо Істина є перед тобою?

Loading

Дорогі браття і сестри, проминула вже половина часу між Торжеством Воскресіння і празником П’ятидесятниці і саме в цей час Церква нас закликає до роздумів над уривком із св.Євангелія про зустріч Спасителя із жінкою Самарянкою і не випадково.
Читаємо цю розповідь і мимоволі стаємо прямими учасниками таємничої розмови, яка на початку більше нагадує суперечку ніж діалог. Порозуміння прийшло з часом і не тільки для самої Самарянки, а й для інших мешканців міста, хто слухав Месію.А все почалось із непорозуміння і суперечки
Нас учили, що у суперечках народжується істина. Це дійсно так?
Якщо звернемо увагу, то суперечки вже стали невід’ємною частиною нашого щоденного життя. Ми сперечаємося, починаючи від побутових справ, завершуючи великими істинами і навіть можемо дискутувати в тому, в чому не маємо ні поняття, ні елементарних знань. Щось почули, вичитали в Інтернеті чи ще десь, і вже думаємо, що цього достатньо, щоб почати комусь і щось доказувати.
Отож, скільки суперечок закінчилось находженням істини? Правда тільки одна, а чому тоді, кожен залишається при своїй “правді”? Може через те, що істину ми не народжуємо, хіба вона походить від нас самих? А може ми її просто не шукаємо, бо ми її хочемо народити, тобто видумати?
Уміння слухати – це вже перший крок до Істини.
Почуті уривки не дають відповіді і пояснення
У розмові із Самарянкою, простою жінкою, яка взялась сперечатися із Учителем із Назарету, ми спостерігаємо, що жінка хотіла бути мудрішою від чоловіка, який видався як “той, хто не знає, як має бути”.
Мати знання – це ще не означає бути мудрим, адже мудрість є в тому, щоб зуміти використати знання і застосувати їх на практиці.
Навчитися вимовляти слова, це ще не означає вміти розмовляти із людиною. Знати уривки із св.Письма, це ще не означає пізнати Бога і розуміти, що Він хотів сказати людям.
Хто себе не поважає і не поважає інших, той показує своє безумство і не осромиться цього, а хто має повагу до себе, той перебуває у постійному навчанні і пізнанні істини.
Окрім відкритості до навчання, вартує звернути увагу на те, звідки приходить наука? Чи авторитетна та людина, яка ті слова говорить чи вона має достатньо знань таке говорити? Ось, тому цікава наука – це ще не означає, що правдива.
Зустрічаємо Бога, щоб отримати Слова Життя Вічного
Ми приходимо до храму, читаємо Біблію, говоримо про Бога і про духовне не для того, щоб сперечатися і цим удосконалюватися у конфліктах, а щоб кожне слово було на збудування у любові та вірі. Йдемо до Бога, щоб зачерпнути Благодать Божу,
Слухати Бога – це поставити кінець суперечкам
Хто вміє добре слухати, той уникає зайвих суперечок. Тому слід подумати в чому удосконалюватися: у суперечках чи у пошуках Істини, яка визволить нас, як каже св.Письмо. Конфлікти, суперечки лише вводять у рабство гріха і не дають миру у душі…
Так сталось із Самарянко, яка почала слухати і відкрила для себе багато відповідей на свої наболілі запитання та ще й інших привела до Христа.