- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Спасти світ духовно і матеріально за прикладом апостолів

Loading

Дорогі браття і сестри, вітаю усіх із завершенням Апостольського посту та із Торжеством Святих Петра і Павла, спомин яких цього року творимо у неділю, коли читаємо уривок із Євангелії від Матея 9: 1-8 про зцілення недужого розслабленого, що лежав на ношах, якому Спаситель простив гріхи.
Прощати гріхи? чи просто зцілити?
Ісус міг просто сказати: Встань і ходи! Натомість відкрив усім, що той розслаблений чоловік потребував не тільки фізичного, видимого зцілення, але найперше духовного, невидимого.
Матеріальне чи духовне? Тіло чи душа?
Як колись Спасителя хотіли би бачити як того, хто вирішує проблеми матеріальні, фізичні і видимі, так і сьогодні відносно Церкви хочуть бачити її лише як матеріальну добротворчу, благодійну структуру.
Вирішити матеріальну проблему матеріальною допомогою – це також рішення, але чи остаточне? Інколи людям відкривається проста правда про нескінченне коло проблем: ніби і стараюсь вирішити проблеми, але після них немов народжуються інші. Так і буде, якщо ми побачимо і не вирішимо “кореня проблеми”.
Ісус на прикладі хворої людини нас поучає дивитися не тільки на зовнішні ознаки проблеми, а дійти до невидимих причин, до духовної хвороби, яку називаємо ГРІХ.
Видимі труднощі, як правило, мають ще невидиме тіло. Досвід показує, що матеріальна допомога важлива, але часто недостатня, інколи, навіть, може пошкодити, якщо не буде духовної сторони.
Приклад святих апостолів показує як духовна допомога дійсно зціляє
Окрім прикладу Спасителя ми маємо приклад святих апостолів. Вони Словом проповіді і прикладом життя подали можливість зцілення світу. Той, хто повірив Євангельському поученню, той переконався, що можливо змінити світ.
Зараз багато людей задумуються над тим, як допомогти людям, що потрапили в критичні ситуації. Відповідь однозначна: християни мають бути дві сторони і духовна, і матеріальна. Християни мають боротися із наслідками гріха, злого діяння. Часто духовна допомога виявляється достатньою. Прикро, коли люди очікують тільки матеріальну поміч, а духовну відкидають і цим самим ланцюг нескінченних проблем продовжується…
Нашими духовними ліками є молитва заступництва, Євангельське Слово, покаяння прощення, Милосердна Любов і все, що нам заповів Ісус та апостоли.