- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Царство Боже – близько чи далеко від тебе?

[1]
Дорогі браття і сестри, у неділі по Богоявленні  маємо нагоду застановитися над закликом Христа до “Покайтесь, бо Небесне Царство близько”
Ми маємо нагоду запитатися: чи Я вже живу у Божому Царстві?
Коли думаємо про Царство Боже, то слід думати про нього ТУТ і ТЕПЕР, хоча дехто про нього думає лише, як про Небесне Царство, про царство, що є на небі, прийде при кінці Світу цього чи потрапив до нього лише після смерті.
Так і є, Царство Боже прийде у свій своїй могутності і повноті при кінці світу,  але початок його є вже тут на землі, у житті кожного, хто повірив Христу і Його Святій Євангелії.
Слід звернути увагу на те, що Христос говорив, що Царство Боже є серед нас і прийде воно незамітно, є у серці людини.
По нашому житті ми можемо побачити: чи ми є в Царстві Божому чи ні?
Адже по вчинках ваших пізнають, що Ви мої учні – так учив Христос. На кожному християнинові є велика відповідальність за видимість Царства Божого.
У храмі, у церковній спільноті Царство Боже має бути очевидне. Тому людина, приходячи до храму, має приходити, щоб навчитися, як це жити по-Божому!
Ті, котрі не приходять до храму із цією думкою, але залишаються закритими до Божого Слова, такі люди не каються і не приймають Божого Царства до свого життя, можуть подати навіть поганий приклад для інших.
Таким чином у Церкві зустрічаються кілька категорій людей:

На кого ми звертаємо свою увагу і з кого ми беремо приклад?
Інколи можемо чути, як дехто дорікає християнам, кажучи:”я приходжу до церкви і бачу там несправедливість, бо є такі, які в храмі поводяться побожно, але в житті є зовсім інші”.

Тут відповідь проста: до храму приходять різні люди! До Бога приходять усі і праведні і грішні. Церква – це як школа, де є відмінники і неуспішні. Важливо завжди пам’ятати: чому ми йдемо Божого дому і для чого ми тут? Хіба йдемо, щоб дивитися на грішників, звертати на них увагу?

Ми маємо звертати увагу на святих, праведних і брати з них приклад.

Тепер кожного разу, коли будемо виходити з храму, будемо себе запитувати: чи ми виходимо порожні чи наповнені Божою благодаттю? Що ми пізнали корисного для душі, що може нас наблизити до Божого Царства? Що ми зробили для того, щоб Боже Царство поширилось поза храмом?
Адже на нас дивляться не тільки в храмі, але і бачать поза храмом.
Пам’ятаймо, що спільнота християн має жити поза храмом – це християнська сім’я, домашня Церква, це місця нашої праці, це наші кола друзів . У такій Церкві має бути життя, як у Царстві Божому: де є закони Божі, де є Божа присутність, де є Божий люд.

Отож, Царство Боже – далеко чи близько від тебе?

Аудіо версія