- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Хрест Господній – знак Божого милосердя, йому поклоняємося

Дорогі браття і сестри, ось ми розпочали Святий Піст Діл милосердя. День за днем, добрий вчинок за добрим вчинком! Це важливо малими кроками йти дорогою до святості. Ця дорога завершується в Божому Царстві, Царстві Отця. У цьому царстві будуть лише діти Божі. Кожна дитина подібна до батьків. У Божому Царстві будуть ті, котрі подібні до Бога.
Ми прожили вже половину Святого Посту
Мабуть багато з нас відчули духовну боротьбу. Піст – це пора духовного зросту і звичайно злим силам це не до вподоби. Ми маємо продовжувати свій шлях наближення до Бога, відновленню образу Божого в нас. Не зупиняймося, не залишаймося у зневірі, чи розпуці. Потрібно йти вперед до кінця. Силу і натхнення має черпати від Спасителя. Наслідувати Його особливо у хресній дорозі, у страсних терпіннях.
У хрестопоклінну неділю Свята Церква нам нагадує про Хрест Господній.
Дивимось на хрест і можемо мати різні думки, емоції, пережиття. Щось подібне трапляється, коли пригадаємо наші щоденні терпіння, наш щоденний хрест життя. Так, ми можемо мати різне ставлення до одної і тої ж дії, ситуації.
Ми можемо нарікати, а можемо просити сили,
можемо шукати винних, а можемо прийняти як покуту за власні гріхи,
можемо скинути на плечі іншого, а можемо сміливо прийняти на свої,
можемо зневірюватися, а можемо духовно рости,
Можемо…
Так можемо, бо ми вільні люди… Бог хоче, щоб хрест був символом спасіння, символом, нашого освячення…
Це автоматично, тобто – само не станеться. Лише наслідуючи Сина, лише вірячи в Нього, лише довіряючи Йому!
У цьому році милосердя – це буде важливо, щоб ми правильно розпізнали і прийняли хрест нашого життя, щоб ми побачили в цьому Божу волю, щоб ми навчились від Христа-Спасителя його нести, щоб ми допомогли іншим навчитися і прийняти їхній хрест.
Господи, що заради нас прийняв хрест і засвідчив на ньому Свою любов до нас, сподоби і нас, щоб ми, наслідуючи Тебе, змогли пройти шлях нашого життя і удостоїлись Твого Царства.

Аудіо версія