- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Дух служіння допомагає стати милосердними

хто з-між вас хоче стати великим, хай буде вам слугою

Дорогі браття і сестри, ось ми далі смиренно наближуємося докінця Святого Посту ”Діл милосердя”.
День за днем, добрий вчинок за добрим вчинком! Це важливо малими кроками йти дорогою до святості. Ця дорога завершується в Божому Царстві, Царстві Отця. У цьому царстві будуть лише діти Божі. Кожна дитина подібна до батьків. У Божому Царстві будуть ті, котрі подібні до Бога.
Бути слугою чи бути паном?
Суперечка апостолів показує реальність людини, що хоче бути вищою над іншими. Чому є ця постійна боротьба за вищість, за першість?
Можливо тому, що хочемо бути певними, що буде добре тоді, коли саме ми будемо мати контроль над життям. Адже, коли ми є слугами, тоді маємо мало певності, що виконаються саме наші бажання і так, як ми цього хочемо. Цей страх багатьох спонукає до боротьби за першість, за вищість у сім’ї, у колі друзів, на роботі і т.д. Навіть в простих розмовах.
Господь, натомість, нас кличе бути слугами.
Інколи бажання бути першими може відхилити нас від Євангелія. Так стались розколи в сім’ях, так ставались розколи в Церкві. В погоні за тим, щоб стати вище над іншими, ми втрачаємо головне – бути учнем Христа, жити в наслідуванні Його прикладу.
Уважаймо: коли в нас немає бажання служити один одному, і хочеться, щоб хтось навпаки служив нам, тоді ми хочемо бути панами: влади, слави, збагачення…
Ісус нам показав інший приклад, хоч Його і називали Учитель, Господь. В Його житті було велике бажання служити Отцеві і служити людям.
Ісус жив виконанням волі Отця, у послусі Йому та в служінні людям. Тепер Він чекає того самого від нас.
Ми пішли за Христом, тому Дух Христа  сильніший від егоїстичного духу світу, що спонукає нас ділитися на рабів і на панів. Ми маємо бути братами і сестрами і служити один одному в дусі Любові.
Завдяки цьому ми можемо бути переможцями цього світу і його грішної ментальності. Завдяки цьому Милосердя буде панувати і надихати нас на щодень.
Коли ми живемо за прикладом Христа, питання про те, хто перший і кращий, уже не стоїть. Стоїть питання правильного служіння, виконання Божої волі, заповідей.
То ми маємо бути панами чи ні?
А панувати ми маємо над землею і над гріховними бажаннями тіла, Бог дав кожному з нас таку владу.  Не маємо панувати один над одним.
Ми повинні творити такі товариства людей, які хочуть служити один одному. Об’єднані ми зможемо бачити нужди інших людей – потребуючих. В іншому випадку боротьба за вищість і першість нас буде постійно виснажувати.
Боротьбу за вищість маємо замінити на взаємну підтримку і взаємне служіння
Христос показав нам приклад служіння усім, хто потребує нашої допомоги. Бажання бути слугою дає нам сили і бажання виконувати те, для чого нас покликав Спаситель.

Господи, учини нас бути умілими виконавцями волі Отця, подай нам духа служіння, щоб наслідуючи твій приклад ми ще більше зблизились один з одним, щоб бажання взаємного служіння стало початком і кінцем нашого шляху покаяння. Амінь.