- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

Заступитися за іншого – це велика відповідальність

Дорогі Браття і сестри у Христі, сьогоднішня історія про маму, яка заступається за свою дитину (Євангелія від Матея 15,21-28) та апостолів, котрі також хотіли заступитися за жінку, ще раз нагадує нам про велику відповідальність, коли ми відчуваємо у своєму серці поклик до заступництва за інших.
Одного лише бажання допомогти людині є замало, тому що можемо зустріти ряд випробувань. А це може мати різні наслідки і навіть змінити долю: у кращу сторону, або ж погіршити ситуацію.
Дивна історія із ясним кінцемЩось подібно до того, як мати та апостоли зустріли випробування зі сторони Спасителя, коли той пояснив їм причину, чому він не може допомогти. Ситуація виглядала досить складною і делікатною, дещо незрозумілою щодо поведінки Ісуса. Лиш по-завершені можемо здогадатися, що Ісус це все робив навмисно, бажаючи навчити апостолів не зупинятися у перешкодах, як вони це зробили: спочатку немов заступились, бо вона їм заважала, але далі їхня “допомога” тим і закінчилась. Так могло все цим закінчитися.
А матір не зупиняється на “перешкоді”, зі смиренністю та мудрістю продовжує висловлювати своє прохання. Ісус не тільки вислуховує її благання, але говорить неочікувані для неї слова: “– О жінко, велика твоя віра! Хай тобі буде, як бажаєш. І видужала її дочка від тієї години.”
Як бачимо, що випробування, трудність увінчалися радістю, а приниження матері було вознесено до похвали! Мабуть на сором і подив апостолам. Можемо лише собі уявити їхню реакцію.
Інколи ми хочемо допомогти своїм дітям чи іншим людям, а що з цього виходить?
Якщо – радість, тоді хочеться і надалі допомагати, а якщо в тій важкій ситуації склалась ще гірша? Так, тоді приходить смуток і навіть небажання далі допомагати будь-кому.
Отож приходить простий висновок: допомагати іншим – це дуже відповідальна справа. До цього потрібно ставитися із великим трепетом, а зайві емоції чи особисті комплекси-недоліки можуть лише нашкодити у добрих намірах.
У духовному заступництві слід бути витривалим і покірним
Молитися за інших, заступатися за інших – це дуже відповідальна справа, це вступити у духовну боротьбу, а це означає, що слід бути готовими самому потерпіти за ближнього, бути поруч до кінця. А кінець може бути різний.
Ось тому на початку нашого нового пасторального молитовного року маємо гарний приклад смиренної тихої жінки-заступниці. А Хресне древо, яке почитаємо сьогодні нехай буде пригадкою слів Спасителя: ”Коли хто хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій та йде слідом за мною.” Вирушаймо у цю річну подорож і до ”зустрічі у Молитві”

Check this out on Chirbit [1]

Check this out on Chirbit [2]