- Духовні роздуми - https://www.rozdum.org.ua -

У Бога календарів нема, але Він хоче увійти в історію Людини, щоб пригадати їй про Вічність

[1]

Ось завершується день, останній день цього місяця. У розмовах часто згадують, що приходить завершення чергового року. Хтось до цього готується поважно, як до свята, а хтось сприймає це скептично. Нам, християнам, ця подія дещо затьмарює одне із важливих свят, в якому згадуємо подію з життя Спасителя – Його Обрізання, при якому надавалось ім’я – Ісус, тобто Спаситель.
Для нас, християн, вже стало звичним приймати людське і надавати йому духовного значення. Свято державне, а ми його наповнюємо духовним змістом. Яким?Від цифр до реальної події
Календар – це збірка відрізків часу із днів, тижнів, місяців та років. Календар є витвір людей, щоб хоч якось зорієнтуватись у цьому відносному просторі всього людського.
У цей день, а радше ніч, всі будуть чекати, щоб з’явились ось ці чотири нулі: 00.00. Саме від них ми забажали, щоб почався відлік.
Відлік не тільки доби, але й цілого так званого нового року: 1.01… від цих 4 нулів ми можемо мати відлік 365 днів, або 12 місяців, або 52 тижні, або 8760 годин, або 525600 хвилин, або 31 536 000 секунд.
Все залежить він нас: чи ми будемо цінувати місяці чи секунди?
Чи будуть нові місяці, нові тижні, дні, нові години, нові хвилини, а може і секунди?
А цінувати треба, бо можемо мати, а можемо й не мати їх.
Багато завершило свій життєвий відлік минулого року… а ми продовжуємо жити на цій землі, ось тепер хочемо зустрічати новий рік, але …
Який він буде?
Це таємниця. Але ця таємниця не конці є такою таємною, бо в дечому і від нас залежить хід цих днів, годин, секунд… Нам вистачає згадати, яким був минулий рік, тоді переконаємось: щоб був новим, треба жити-по новому!
Тому треба мати сміливість дещо змінити, дещо обновити, або ж просто переоцінити і поміняти місцями. А може залишити в минулому і більше не повторювати?
Але ж були спроби і були невдачі?
Зміни самому не під силу. Ми дуже зв’язані один з одним, обставини та інше. Треба мати сміливість попросити допомоги і самому наважитись запропонувати допомогу.
Тому у цю новорічну ніч ми шукаємо родинне і дружнє коло, щоб спільно розділити радість, що дожили до цієї миті і тепер ще можемо спільно продовжувати наш шлях – життя людства. Ми шукаємо людей, щоб разом продовжити шлях життя.
Це нас надихає, сповнює мужності, додає настрою зробити наступні кроки, залишаючи у минулому пройдений шлях – а це вже історія.
Шкода, що ми відзначаємо лиш початок року, така гарна урочистість, яка об’єднує весь світ лиш раз на 365 днів… надихає лише на початок року, а як би було чудово, щоб ми цінували і початок місяця, тижня, дня, години…
Пам’ятаймо: не від того, скільки у числах ми проживемо, залежатиме щастя нашого життя, а від того, як ми дійсно проживемо його, як ми використаємо цей для нас новий рік, новий місяць, новий тиждень, день, годину і нову мить … новий шанс! Шанс для всіх!
А що нас чекає?
Ми не знаємо… І тут вся прекрасність святкувати разом те, що не знаємо, але дуже хочемо, надіємось і віримо, що буде НОВЕ. Ця таємничість перед незнаним стає дивовижним зацікавленням, щоб рішуче відкрити двері нової умовної одиниці і всім разом почати відлік часу очікуваного чогось нового.

У Бога часу нема і, отже, календарів також.
І все ж таки Він захотів увійти в наше людське календарне життя. Захотів увійти в Історію Людства і став початком відліку нової Епохи, Ери!
За якусь мить скажемо 2020 НОВИЙ рік, або скажемо настав 2020 рік Божий. Адже пригадую, що відлік є від НАРОДЖЕННЯ ХРИСТА, від того часу, коли все творіння оновилось присутністю Бога. Але чому тепер зникли дві букви (р.Б), які за звичай ставили після років: 2020 р.Б? Говорити рік без цих букв це абсурд, лицемірство тих, хто користає з цього календаря, але не згадує точку відліку. Прикро, коли це є ті, хто себе іменує “християнином”.

І вже тепер залежить від КОЖНОГО з нас: чи це ОНОВЛЕННЯ через прихід Сина Божого буде продовжуватись чи це залишаться просто цифри 2020 …
Чи 12 місяців, або 52 тижні, або 365 днів, або 8760 годин, або 525600 хвилин, чи 31 536 000 секунд будуть обновлені через присутність в них Христа-Месію?
Чи буде цей відлік продовженням відліку приходу Син Божого не тільки на Землю, але й у Твоє життя?
Чи буде цей час для Тебе дійсно новим, щасливим, прожитим у повноті присутності Бога?
Прожитим так, щоб напрямок нашої дороги життя був завжди у сторону Вічності – до місця, де не буде потреби рахувати дні, бо вони ніколи вже не скінчаться …

А поки ми живемо ще у цьому календарному вимірі: Вітаю вас із черговим Новим, з 2020 Божим роком і дякую Богу, що можу разом з вами перейти цю тимчасову відмітку!